Kada se prije dva dana super slavni masterchef Toshihiro Nakatsuji okončavajući svoj kulinarski televizijski show - kojega pobožno prati čak 16 milijuna Japanaca! - odjavljivao iz programa kazao je kako na nekoliko dana odlazi na veoma dalek put. 

- Idem u Zadar! U Hrvatsku - rekao je u kameru najveći japanski majstor u spremanju sushija, ribljeg jela kojega Japanci s rižom pripravljaju već tisuću godina. Bio je to znak novinarima i snimateljima nacionalne japanske televizije da spakiraju kovčege, laptope i kamere te zajedno s drugim novinarskim ekipama krenu prema Zadru. 

Dva dana kasnije, u kuhinjskom prostoru Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru majstor Nakatsuji pozdravio je sve goste na demonstraciji rezanja tune i pripravljanja sushija prvim riječima hrvatskog: „Dobar dan". Potom je sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa, izrezao tunu sljubivši je s ranije pripremljenom posebnom Yume Nishiki rižom u octu i šećeru. Tako pripremljen sushi poslužen je gostima demonstracije i učenicima zadarske škole koji su pozorno pratili Nakatsujijevu vještinu. Uz njegovu pomoć, budući zadarski kuhari sami su se oprobali u pripravljanju sushija kako bi stekli osjećaj za jelo koje se smatra najbrže rastućom hranom u zemljama Europske unije.

Sinoćnje gostovanje slavnog Japanca u Zadru i njegovog kuharskog tima samo je dio programa drugog izdanja „Tuna, Sushi & Wine festivala" kojega od 3. do 7. veljače uz značajnu podršku i suorganizaciju NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene, Počasnog Konzulata Republike Hrvatske u Osaki i Ministarstva turizma organizira Turistička zajednica Grada Zadra. Iako je festival otvoren još u jutarnjim satima izložbom fotografija ikebana i radionicom origamija za djecu i mlade, demonstracija rezanja tune i pripremanja sushija bio je festivalski događaj dana.

- Nadam se kako ćemo u ova dva-tri dana našim gostima ponuditi što više možemo i kako ćemo u ovoj kulturnoj i gastro razmjeni puno naučiti jedni od drugih- istaknuo je direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe na maloj svečanosti prije

Nakatsuijeve demonstracije, a japanski je masterchef nakon pozdrava na hrvatskom izrazio impresioniranost interesom koji u Zadru postoji za sushijem.

- Zaista sam iznenađen! Ne možemo u kratko vrijeme naučiti baš sve, ali je bitno da mladi kuhari steknu osjećaj za japansku hranu i okuse. S druge strane i mi želimo naučiti ponešto o hrvatskoj kuhinji, kazao je. 

Uz brojne novinare iz lokalnih i nacionalnih hrvatskih medija te japanske novinarske ekipe, na prvoj sushi prezentaciji bili su predstavnici organizatora iz zadarskog TZ-a, članovi Udruge zadarskih restorana s koordinatorom događaja Dubravkom Milinom i glavnim kuharom zadarskog restorana „Foša" Damirom Tomljanovićem. Učenike Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru pratili su njihovi profesori i ravnateljica Jadranka Brkić.