Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, na danas održanoj tiskovnoj konferenciji za medije Liga protiv raka je predstavila rezultate i naglasila značaj Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka. 

- Ne možemo biti zadovoljni brojkama, u Zadarskoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj kontinuirano se poveća broj oboljelih. Mi kao Liga nastojimo nizom predavanja upozoriti građane na rizične faktore, a osim tog preventivnog dijela, nastojimo i pomoći u kupnji potrebnih uređaja, istaknula je dr. Gordana Karuza, članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar. 

U Zadarskoj županiji kod žena je najčešći rak dojke, dok je kod muškaraca najviše oboljelih od raka prostate. Po učestalosti ih slijede karcinomi na debelom crijevu te plućima. Brojke nisu dobre - 26 % oboljelih umire od karcinoma stoga su izuzetno važni nacionalni programi za rano otkrivanje raka čime je vjerojatnost izlječenja veća. 

- U dva smo navrata obišli cijelu županiju jer nikad nije dosta edukacije. Ljudi imaju strah i od njih se zahtijeva angažman. I dalje je veći broj žena koji se odazivaju, a od raka debelog crijeva više obolijevaju muškarci, rekla je dr. Ana Petrić, voditeljica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva u Zadarskoj županiji. 

Dr. Ljilja Balorda, voditeljica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Zadarskoj županiji istaknula je kako je najmanji odaziv u rubnim dijelovima županije. 

- Ovim putem pozivamo žene na pregled, ali one moraju same odlučiti učiniti taj prvi korak, rekla je te nadodala kako je u županiji trenutno tisuću žena oboljelih od raka dojke. 

Na pitanje što je sa zahtjevom za pomoći u nabavi mamografa i aparata za ultrazvučnu dijagnostiku, kojeg je Liga protiv raka u listopadu prošle godine uputila Ministarstvu zdravlja, rečeno je kako je bivši ministar Siniša Varga rekao da je mamograf uvršten u nabavu, no s obzirom na okolnosti, pitanje je kad će doći. 

Dr. Ljilja Balorda je naglasila kako je nabava novog mamografa i pripadajućeg uređaja za dijagnozu vrlo bitna za zadarsku bolnicu i pacijente. 

- Zamislite koliko u mučnoj bolesti znači za pacijente i njihovu obitelj da imaju u svom gradu sve potrebne uvjete za liječenje, naglasila je dr. Ljilja Balorda.