Hrvatsko geografsko društvo Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru priređuju predavanje doc. dr. sc. Irene Radić Rossi na temu Arheologija jadranskog pomorstva.

Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta (Novi kampus) 27. siječnja s početkom u 18 sati.

Irena Radić Rossi zaposlena je u zvanju docenta na Odjelu za Arheologiju Sveučilišta
u Zadru. Bavi se proučavanjem brodogradnje i plovidbe tijekom povijesnih razdoblja, te u okviru nekoliko međunarodnih projekata aktivno provodi istraživanja i zaštitu arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju. Pridruženi je profesor na Programu pomorske arheologije na Sveučilištu Texas A&M, te pridruženi istraživač međunarodne organizacije Institute of Nautical Archaeology i francuskog instituta Centre Camille Jullian (Université Aix Marseille CNRS).

Dinamična jadranska pomorska prošlost ogleda se u brojnim atraktivnim arheološkim
nalazištima u hrvatskom podmorju. Raznolikost jadranskih krajolika i ljudske aktivnosti koje su se u njima odvijale uvjetovale su postojanje različitih tipova brodova za potrebe lokalnog stanovništva. Istočnojadranski plovni put koji je, u najširem smislu, povezivao srednju Europu i istočni Mediteran odnio je u podmorje i brodove čije povijesne priče daleko nadilaze njihovo lokalno značenje. Sustavno istraživanje arheoloških i povijesnih svjedočanstava o brodovima i plovidbi kroz povijesna razdoblja osnovni je cilj projekta AdriaS (Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring / Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje), koji je financijski podržala Hrvatska zaklada za znanost. Realizacija projekta započela je 2015. godine na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a projektnim aktivnostima obuhvaćeno je nekoliko brodoloma koji pripadaju razdobljima od antike do ranog novog vijeka.