ZADAR - Zadar je grad pomorstva, od tradicije, edukacije pa do postojanja najveće kako ribarske, tako nautičke i trgovačke flote. 

Zato je Zadar ove godine bio prigodno mjesto nacionalne proslave Dana pomoraca i brodaraca, povodom zaštitnika sv. Nikole koju je u Arsenalu priredilo Ministarstvo pomorstva. 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić krenuo je put Zadra ali je s puta vraćen u nekom drugom smjeru. Tako je izostanak ministra opravdao njegov zamjenik Igor Butorac koji je javnost obavijestio o dostignućima u pomorstvu u ovoj godini, te je zaslužnima uručio nagrade. On je i osobno pozdravio bivšeg ministra mora, gradonačelnika Božidara Kalmetu koji je bio na proslavi u Arsenalu.  

Uz Tankersku Next Generatio, koja je nagrađena za doprinos u pomorskom gospodarstvu, nagradu je primila i Ilirija za organizaciju najvećeg nautičkog sajma Biograd Boat Show, što je doprinos pomorskoj kulturi. Na biogradskom području zbio se i događaj zbog kojeg je posthumno priznanje dobio Slovenac David Kopčić. Čovjek koji je neizmjerno volio more i brodove, te je taman položio za voditelja čamca, hrabro je uskočio u gorući brod, izvukao starijeg čovjeka, da bi nakon spašavanja dobio infarkt i preminuo. Svaka čast čulo se među uzvanicima proslave, od kojih je većina bila iz lučkih kapetanija. 

Ministarstvo se priznanjem za predani rad odužilo i onima koji su otišli u mirovinu. Iz zadarske lučke kapetanije to su Drago Martinović, Slobodan Matić, Vojislav Sikirić i Mladen Kukolj.

Direktor Tankerske Next Generation John Karavnić bio je ponosan zbog priznanja kojeg su dobili, što je potvrda da su njihove ideje bile dobre i zdrave. Nagrada im je i poticaj, nakon nepune dvije godine od kada je Zadar dobio mladu Tankersku kompaniju, za nove dosege. - Naporno smo radili 18 mjeseci, sad ćemo malo predahnuti, a prvi kvartal iduće godine donijet će realne rezultate našeg posla, najavio je Karavanić.

Javno priznanje za razvoj nautike i promociju pomorstva dobila je i biogradska Ilirija koja je, kako je rekao njezin direktor Goran Ražnjević, u posljednjih 20-tak godina omogućila da preko milijun zaljubljenika u more uživa u nautičkoj djelatnosti. - Kruna svega je organizacija nautičkog sajma BBS koji iz godine u godinu postaje veći, izjavio je direktor "Ilirije".