ZADAR - Ministar zdravlja Siniša Varga danas je na zadarskom trgu bio promotor Nacionalnih preventivnih programa. Uz prevencije karcinoma dojke i karcinoma debelog crijeva, ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice, najnovija kampanja usmjerena je i prema najmlađima u očuvanju oralnog zdravlja. Sad smo uveli i nacionalni preventivni program za prevenciju i zaštitu oralnog zdravlja gdje su nam porazni podaci pogotovo mlade populacije i djece gdje imamo jako veliki broj karijesa i izvađenih zuba, pojasnio je Varga, inače stomatolog po struci.

Podaci, kojima ministar raspolaže, govore da je odaziv za pojedine pretrage koje se rade besplatno i bezbolno i bez liste čekanja, recimo za mamografiju relativno dobar. Odaziv za papa test je nešto manji, ali nije nam još uvijek dobar pregled za rak debelog crijeva, naveo je ministar zdravlja. Ministar je u Zadru upozorio i na sve veću štetnost po zdravlje od pretjeranog konzumiranja, alkohola i duhana, dok je, prema Varginoj tvrdnji, manje ovisnosti o opijatima.

Zakon o zabrani pušenja u javnim i zatvorenim prostorima, te zabrana prodaje duhana mlađih od 18 godina tumači se na različite načine. Po ministru Vargi taj je zakon zreo za izmjene. Hoće li politika ići ponovno u smjeru zabrane pušenja, ministar Varga je bio neodređen. Vjerujem da možemo postići nacionalni konsenzus o tome koje su mjere potrebne da bi sačuvali zdravlje stanovništva, kazao je na novinarski upit.

Zdravstvena inspekcija nije puno pridonijela poštivanju, unatoč redovnom izdavanju prekršajnih mjera. Apel na roditelje, nastavnike, trgovce i djecu, odnosno društvenu svijest o štetnosti duhana, zasad je jači od zakona.

Ministar zdravlja danas je u Zadru radi stručnoj konferenciji o nacionalnim preventivnim programa povodom Mjeseca za borbu protiv ovisnosti.