Ivo Sanader izlazi na slobodu! Ustavni sud usvojio je tužbu Sanaderovih odvjetnika i donio odluku u kojoj tvrde da je bivšem premijeru neustavno produljen istražni zatvor, pa stoga nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine. Sanader na slobodu izlazi najkasnije 30. studenog.

Slučaj prati reporter Nove TV Andrija Jarak koji se s novim informacijama javio u Vijestima Nove TV u 17 sati:

Ustavni sud je zaključio da u slučaju Ive Sanadera ne postoji opasnost od bijega pa je naložio Županijskom sudu da ukine odluku o istražnom zatvoru i da se Ivo Sanader mora pustiti na slobodu i to 30. studenog.

Dakle ostavili su taj zakonski rok od sedam dana da nadležni Županijski sud pokuša vidjeti, da utvrdi postoji li neka druga zakonska mogućnost da mu se odredi pritvor po nekoj drugoj osnovi. Postoje samo dvije takve mogućnosti: to su opasnost od ponavljanja kaznenog djela i opasnost od utjecaja na svjedoke.

Sanaderovi odvjetnici tvrde da je to nemoguće. Naime Sander se već godinama ne bavi poslom zbog kojeg je bio inkriminiran, dakle ni na koji način ne može utjecati na svjedoke. Jednako tako već su poodmakli svi ti njegovi sudski procesi, većina ih je pri kraju, tako da ni na koji način ne može niti ponoviti kazneno djelo.

Ustavni sud smatra kako su Ivi Sanderu povrijeđena ustavna prava na slobodu. Jednako tako se pozivaju na princip razmjernosti. Naime oni smatraju kako istražni zatvor u kojem je Sanader gotovo 4 godine ne može postati izdržavanje kazne, dakle ne može biti zamjena i da je to najveća opasnost.

Naravno, Županijski sud sukladno zakonu može Sanaderu izreći mjere opreza. Postoji ih ukupno sedam. Mogu mu uzeti putovnicu, zabraniti da napušta mjesto boravišta, zabraniti isto tako da kontaktira s određenim ljudima i tražiti da se svakog prvog u tjednu ili mjesecu mora javiti nadležnoj policijskoj postaji i na županijski sud u Zagrebu.

Zaključak - Ustavni sud ukinuo je to rješenje, Ivo Sander 30. studenog izlazi iz istražnog zatvora u kojem je porveo gotovo pune 4 godine.