Reumatske bolesti su ozbiljan problem hrvatskog društva, a posebno radnog stanovništva, što potvrđuje i podatak kako u Hrvatskoj od upalnih reumatskih bolesti - reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i psorijatičnog artritisa, boluje oko 100 000 stanovnika, dok čak 37 posto zaposlenika boluje od koštano-mišićnih bolesti. Podatak je to iz zadarskog ogranka Hrvatske lige protiv reumatizma. 

Ova zadarska udruga kao dio Hrvatske lige protiv reumatizma svojim radom posljednjih petnaestak godina nastoji širiti nove spoznaje i saznanja o reumatskim bolestima, a oboljelima pomagati u liječenju medicinskim savjetima, te po potrebi pružati pravnu i svaku drugu pomoć vezanu uz njihovo zdravstveno stanje.

Aktivnosti lige usmjerene su najviše na edukaciju bolesnika i zdravstvenih djelatnika o reumatskim bolestima, najčešće kroz organizaciju predavanja. Tako je predsjednik zadarske Lige protiv reumatizma dr. Neven Birkić, spec. fizijatar - reumatolog nedavno održao predavanje o biosimilarima, biološki sličnim lijekovima koji su danas "top" u liječenju upalnih reumatskih bolesti poput reumatoidnog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i psorijatičnog artritisa, a čija je primjena u Hrvatskoj započela prije pet-šest godina. 

U Hrvatskoj se posljednjih godina dosta poboljšala dostupnost najsuvremenijih lijekova i nabavka pomagala, te je u Zadru trenutačno na biološkoj terapiji 40 pacijenata. Inače, zadarski ogranak Lige trenutačno ima oko 350 članova, a njenim članom može postati svatko, naročito bolesnici s reumatskim bolestima. Svaki novi član ispunjava pristupnicu i plaća godišnju članarinu u iznosu od 50 kuna jer se radi o neprofitnoj organizaciji koja funkcionira zahvaljujući volonterskom radu. 

Zadarska Liga protiv reumatizma svoje članove potiče i na redovito vježbanje, pa se tako vježbe u Medicinskoj školi "Ante Kuzmanića" održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18,15 sati, a posjećenost je izrazito velika. Naime, vježbanjem se pospješuje cirkulacija u svim mišićima, povećava tonus mišića, te se preveniraju tegobe reumatizma.