ZADAR - Tankerska Next Generation (TNG), nova zadarska brodarska tvrtka, osnovana prije nešto više od godinu dana, kao tvrtka kćer Tankerske plovidbe objavila je jučer kako su prvih devet mjeseci (uprihodovali) zaradili 80 milijuna kuna.
U ovoj godini bit će uloženo 900 milijuna kuna, navodi se u izvještaju predsjednika Uprave Johna Karavanića.
TNG, koji je uz dva tankera za temljeni kapital, nastao inicijalnim otkupom dionica, koje su uvrštene na Zagrebačku burzu, prikupio je u prvih devet mjeseci 46 milijuna dolara kapitala. Sav taj novac ulaže se u stvaranje flote koja će uskoro imati šest brodova, specijaliziranih za prijevoz naftnih derivata po vrlo visokim cijenama ugovorenih vozarina.
Uz povjerenje koje uživa mlada brodarska kompanija, njihovo poslovanje je iznimno transparentno. Jučer je održana sjednica Nadzornog odbora, nakon koje je izvještaj o poslovanju objavljen na službenim stranicama TNG.
Iz izvještaja predsjednika Uprave doznaje se kako će peti product tanker zvati Pag. Bit će to prvi brod u floti zadarske brodarske kompanije koji će nositi ime tog značajnog otočkog grada. Drugi tanker, koji se gradi u južnokorejskom brodogradilištu, gdje su se Zadrani udomaćili, zvat će se Dalmacija. Najvažnije je da su i za taj brod  iz TNG ugovorili kreditno financiranje, što znači da nova mlada tvrtka, na tradiciji uspješnog poslovanja Tankerske plovidbe uživa i puno povjerenje banaka. Oba broda će biti isporučena do kraja ove godine. Za Dalmaciju je osigurana trogodišnja zaposlenost ugovaranjem trogodišnjeg angažmana s Trafigurom uz 17.750 američkih dolara dnevne vozarine.