Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar poziva vas sutra, 20. listopada, od 10.00 do 12.00 sati, na Narodni trg, gdje će učenici trećeg razreda, smjera tehničar nuticionist, zajedno s profesorima obilježiti Svjetski dan jabuka. Oni će predstaviti svoje proizvode od jabuka: sušene jabuke – čips od jabuka, muffine s jabukama, energetske pločice s jabukama, štrudle od jabuka i sirove jabuke.Ovom akcijom učenici žele potaknuti građane da povečaju zastupljenost jabuke u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog njezine iznimne nutritivne vrijednosti i blagotvornog utjecaja na zdravlje čovjeka.
Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je za ovu priliku doniralo školi 30 kilograma jabuka. Sveučilište uzgaja jabuke i vinovu lozu na poljoprivrednom dobru Baštica , te primjenjuje sve metode za sustav integrirane proizvodnje. Sustav integrirane proizvodnje se provodi pod nadzorom stručnih osoba i predavača, te je poljoprivredno dobro ujedno i poligon za edukaciju studenata. Korištenje agrotehničkih i pomotehničkih mjera, te planirano provođenje zaštite i uzdržavanja tla u ovakvoj proizvodnji daje rezultate u optimalnim prinosima i visokokvalitetnim plodovima koji su vrijedna i zdrava namirnica u ljudskoj prehrani, čime se garantira nutritivna vrijednost u bogatom sadržaju vitamina, minerala, enzima, organskih kiselina, voćnih šećera te drugih važnih mikronutrijenata koji imaju antioksidativne i druge blagotvorne učinke na zdravlje. Ovakvim načinima proizvodnje u kojima se upravlja biološkim potencijalom pojedine sorte, te se u sustavu vrednuju i planiraju ekološki aspekti u potpunosti se proizvode zdravi plodovi gdje se može potvrditi kvaliteta ploda bez ikakvog prisustva rezidua.
Uz učenike na štandu će davati okvirne smjernice za prehranu i profesorice prehrambene grupe predmeta. Cilj učenika, smjera tehničar nutricionist je poticati svjesnost građana o važnosti unosa jabuke i njene zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.