ZADAR - Na jučerašnjem okruglom stolu, nazvanom "Kretanje u Zadru", Učenici Osnovne škole Šime Budinića predstavili su svoj projekt "Izgradite nam biciklističke staze da nas automobili ne gaze", proveden prije dvije godine.
Simpatična ali ozbiljna prezentacija učenica Marte Klapan i Matije Marfat, pokazala je visoku razinu samosvijesti ali i kritičkog stava generacije koja je odlučila uključit će u problem zajednice.
Za njih je to pravo na zdrav život, što bi značilo nesmetana vožnja biciklom ili rolama. Ali zadarski osnovci s Voštarnice spoznali su kako je lokalna vlast odgovorna za to što nema više biciklističkih staza. Tražili su informacije u gradskoj upravi, razgovarali s tadašnjim dogradonačelnikom, pisali pismo budućem gradonačelniku na koje nikad nisu dobili odgovor. U svom projektu učenici Šime Budinića radili su anketu, provodili promotivne akcije i nakon što su dobili povratne informacije o sve većoj potrebi i želji da se bicikla koristi kao prometno sredstvo, oni su bili i konstruktivni. I mi se moramo uključiti u rješavanje problema pa su osnovci predložili moguća rješenja poput osnivanje biciklističkog fonda za gradnju biciklističkih staza, veći broj biciklističkih i pješačkih zona, te povećanje biciklističkih staza na kolniku a ne na nogostupu. Učenici smatraju da za čistoću Grada je važno oduzeti prostor autima, a ne pješacima.