ZADAR- Sinoć je na novoj filmskoj pozornici uz Nadbiskupski dvor i antički stup srama na Forumu otvoren 6. Avantura film festival. Direktor Sergej Stanojkovski zahvalio je Gradu Zadru na financijskoj podršci za festival koji je značajan za Grad, a da nije bilo predstavnika gradske vlasti  koje bi pozdravio.

Od najavljenih uzvanika došao je Predrag Miki Manojlović, jedan od najpoznatijih glumaca s ovih prostora, kojem je dodijeljena „Nagrada Tomislav Pinter". Umjesto Emira Hadžihafizbegovića, koji je ostao na Sarajevskom festivalu, priznanje Zlatna riba zadarskog festivala, preuzeo je njegov najbolji prijatelj u Zadru, košarkaš Hrvoje Perinčić, kazavši kako je on veliki prijatelj bosanskohercegovačkog glumca, a Emir je veliki čovjek.
Miki Manojlović je na pozornici najprije ostao bez riječi. - Kad dobiješ riječ, jako je teško govoriti, kazao je glumac s europskim pedigreom zadarskoj publici koja ga je ohrabrila pljeskom. A onda je Miki, jedini od dosadašnjih dobitnika nagrada koja nosi ime po našem velikom snimatelju i dodjeljuje se za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, kao domaći čovjek i glumac u filmovima koje je Pintar snimao, objasnio publici tko je Pinter i veličinu njegovog djela.

Njihov prvi zajednički film bio je Samo jednom se ljubi. - Shvatio sam da je radi o čovjeku koji kroz svoj „zuher" kamere vidi više od drugih koji vas gledaju. Složene su bile misaone konstrukcije Mikija Manojlovića pa je morao pomoći voditeljici Marthin Tomas u prijevodu izrjeke da je Tomislav Pinter snimao nezaboravne filmove koji su izdržali probu najstrožeg sudca - vremena. Publiku ali i organizatore je podsjetio na film iz 1964. godine koji se zvao Avantura je avantura te se sam pozvao na ponovno gostovanje u Zadru.
Festivalska publika gledat će ga u filmu Irina Palm kojemu je jedan od producenata Karl Baumgartner, pionir europske koprodukcije i prvi dobitnik nagrade„Tomislava Pintera", teške osam kilograma.
Film otvaranja Ubojica, kojeg su organizatori prikazali kao hrvatsku premijeru tog tajvanskog filma, nagrađenog u Cannesu za režiju, nije baš legao zadarskoj publici,.