Uređenje uvale Komoševa na Malom Ižu iz dana u dan napreduje u suradnji djece i odraslih, uz kreativne radionice, igru i učenje o zaštiti okoliša i prirode. U periodu između 30. srpnja i 2. kolovoza održane su dvije pričaonice za djecu i tri kreativne radionice u kojima su sudjelovala kako djeca, tako i njihova odrasla pratnja. Uz puno zabave i domišljatih kreacija, ova je maloiška uvala dobila novu vizuru.

Navedene aktivnosti dio su projekta „Lipa naša Komoševa" kojeg provodi udruga „Eko-Zadar" uz financijsku potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, u vrijednosti od 10.000 kuna.

U pričaonicama su, kako je izvijestila voditeljica projekta dipl.ing. agronomije Iva Lukin, čitani „Praktični savjeti Eko Mace" i „Čarobni štap". Priče je čitala Mišela Nežić, knjižničarka OŠ "Zadarski Otoci", a posebno veseli što mnoga od djece koja su sudjelovala na ranijoj radionici oslikavanja platnenih torbi, ove torbe ponosno nose. Oslikavanje platnenih torbi je, inače, aktivnost kojom udruga želi djelovati na smanjenje korištenja plastičnih vrećica.

Također je održana i kreativna radionica oslikavanja staklenih boca i tegli koje su izložene osvijetljene iznutra lučicama, a djeca su izrađivala i jedrilice od papirnatih tanjura, štapića za ražnjiće i kolaža. Ovakva radionica uvod je u odgoj za pravilno postupanje s otpadom kojeg se može ponovo upotrijebiti. Djeca su kući odnijela slikovnicu/bojanku „Praktični savjeti Eko Mace", kao i zabavnu „Bojanku", izdanje Čistoće d.o.o.

U kreiranju nove vizure uvale Komoševa sudjelovali su svi.

-To je bio vrhunac događaja. Dok su se pripremali zidovi uljare za ispisivanje natpisa "Lipa naša Komoševa", djeca su kredama oslikavala pod, zatim su svojim ručicama ispunili slova i, da bi doživljaj bio potpun, na plavoj podlozi zida nacrtali su morske motive. Odaziv je bio velik i na zadovoljstvo svih, akcija je prihvaćena kao nešto lijepo za mjesto i zabava za djecu koje inače nedostaje. Velika zahvala zbog svega učinjenog zato ide svim roditeljima, djedovima i bakama koji su pomogli i sudjelovali na radionicama, rekla je Iva Lukin.