ZADAR - Europska komisija naumila je dokrajčiti ribarstvo u Hrvata. Na području sjevernog Jadrana, kojim gospodare Hrvatska, Italija i Slovenija uvode se kvote kojima će se kapacitet ulova male plave ribe smanjiti od 40 do 60 posto.

Takva odluka, donesena u Bruxellesu 14. srpnja imala bi katastrofalne posljedice kojima bi nestalo 70 posto naše flote, a bez posla ostalo nekoliko tisuća zaposlenika. Najviše bi bila pogođena riboprerađivačka industrija, u koju je posljednjih godina uloženo dvije milijarde kuna iz EU fondova, naveo je to Damir Birkić, predsjednik grupacije ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ta je odluka danas objedinila i ceh ribara, a na sastanak u zadarsku komoru došli su i predstavnici riboprerađivačke industrije. Mardešić u Salima obilježava 110 godina postojanja, Kali tuna su podigli ribarstvo i razvili najprofitabilniji biznis u ribarstvu, a Omega 3 je revitalizirala tržišno zadrugarstvo. Oni ovise o ulovu srdele, tuna i inćuna koje Europska komisija želi zaštiti.

Njihova odluka temelji se na upitnoj znanstvenoj podlozi, procjena stanja ribljeg stoka, starog dvije godine, kazao je Birkić. On je ustvrdio kako bi odluka u uvođenju kvote na ulov plave ribe polučila daleko manje efekta nego mjere koje su uveli organizirani ribari u suradnji s upravom za ribarstvo koju vodi Ante Mišura. On je i danas bio na sastanku u Zadru.

Birkić je podsjetio kako je ribolov plave ribe ograničen na najviše 180 dana godišnje, kako je uveden lovostaj dok se srdela mrijesti, te je prvi put zabranjen ulov inćuna tijekom mrijesta u svibnju. Sve te mjere, prema riječima Birkića, dale su kvalitetne rezultate što će se dokazati uz pomoć Instituta za ribarstvo.

Jedinstveni ribari tražit će pomoć i zaštitu aktualne politike, jer će najnovija restrikcija Europske komisije, nanijeti nemjerljive šteta sektoru ribarstva, a time i prihodima u Državnom proračunu.