ZADAR- Psiholog dr.sc. Dario Vučenović bio je kandidata na oba natječaja za ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe. Za Upravno vijeće pod predsjedanjem Marijana Vrkića on, kao ni ostala trojica nije dobio potreban broj glasova, ali je četvorica njih diglo ruke da to ostane 71- godišnji Grgo Šoša.

- Nažalost nisam iznenađen ali sam razočaran odlukom Upravnog vijeća da se drugi put za redom produžava mandat Grgi Šoši ignorirajući Zakon o socijalnoj skrbi. To naime implicira da u Zadru ne postoji dovoljno kompetentan kandidat koji ispunjava uvjete natječaja za ravnatelja Doma za stare i nemoćne Zadar, a s druge strane se odlukom Upravnog vijeća podržava kandidat koji zapravo jedini ne udovoljava uvjetima natječaja, komentirao je dr. Vučenović na naš upit  da komentira ishod natječaja.
Iako Zakon o socijalnoj skrbi (NN 157/13, čl.158, stavak 1) nalaže da se v.d. ravnatelja može biti samo jednu godinu, gospodin Šoša i Upravno vijeće zaključuju da on može godinu za godinu, ležerno i naravno, bez pritisaka, biti ravnatelj „Sve dok zna i može raditi, pojasnio je Vučenović uz citat Šošine izjave.


On čeka službeni odgovor te će iskoristiti mogućnost korištenja pravnog lijeka. - Smatram da je Upravno vijeće trebalo izabrati ravnatelja između kandidata koji ispunjavaju uvjete, a da temeljem navedenog članka Zakona o socijalnoj skrbi zakonski nikako nije trebao biti izabran isti v.d. ravnatelja već je to mogao biti bilo koji drugi kandidat koji ispunjava uvjete natječaja ili netko iz redova zaposlenika Doma za stare i nemoćne koji ispunjavaju uvjete. Ovo ističem, jer sam svjestan činjenice da se mnogi, bez obzira o kojoj profesiji i o kojem radnom mjestu je riječ, nalaze u istoj situaciji, odnosno ne mogu biti izabrani isključivo zbog svoje stručnosti, znanja i sposobnosti. Na žalost, većini se događa da zbog sasvim pogrešnih razloga niti ne dospiju u situaciju da pokažu da znaju, hoće i mogu raditi posao za kojeg su se educirali, ustvrdio je dr. Vučenović.


Na izjavu Grge Šoše kako se jedino njega proziva i vrši pritisak zbog njegovih godina, Vučenović podsjeća kako mnogi liječnici, profesori koje čak i nema tko zamijeniti uopće nisu u situaciji da doživljavaju pritisak, jer naprosto moraju poštivati zakon i otići u mirovinu.

- Je li se na gospodina Šošu vrši pritisak ili on vrši pritisak da se zadrži na mjestu ravnatelja. Ako smatra da je diskriminiran u odnosu na životnu dob, pitam ga zašto onda upravo on diskriminira ostale kandidate u odnosu na njihovo obrazovanje, uzvraća Vučenović.

To što Šoša kao i predsjednik Upravnog vijeća Marijan Vrkić ističu kako ih se stalno proziva i na njih vrši pritiska, po Vučenoviću se može vrlo lako riješiti.
- Kandidate, koji udovoljavaju uvjetima natječaja upute na testiranje koje provodi nezavisna institucija, primjerice Zavod za zapošljavanje, pa bi tako objektivnim uvidom mogli izabrati najboljeg među kandidatima.

Dario Vučenović podržava i pozdravlja odluku Ante Lucina koji je javno dao ostavku u radu Upravnog vijeća te tako javnosti uputio poruku da možemo pokazati društvenu odgovornost i da ne treba sudjelovati i podržavati odluke koje nisu u skladu sa zakonom te osobnim i moralnim vrijednostima pojedinca.
- Ako ništa drugo, nadam se da će primjer gospodina Lucina otvoriti pitanje je li nam u radu Upravnih vijeća trebaju sudjelovati pojedinci postavljeni političkim lobiranjem ili pak stručni i kompetentni članovi zajednice, kazao nam je Vučenović.
On se odlučio na javni istup s obzirom na to da ovo nije nikakav izdvojen slučaj i da većina građana naiđe na iste ili slične prepreke. - Vjerujem da takve stvari ne treba prešućivati, odnosno da se o tome treba javno izjašnjavati jer je i to jedan od načina da se nešto promijeni i poboljša, ustvrdio je dr. Vučenović.