ZADAR - Zadar je ove sezone zaražen dubrovačkim virusom suvenirnica koje su otvorene na sve strane Poluotoka.

Iako Zadar ima pravilan antički raspored ulica (cardo i decumana), turistima bi se moglo zavrtjeti u glavi, a ne bi im pomogao ni GPS u snalaženju jer gdje god krenu, prizor je isti. Gotovo identična ponuda suvenira, koja je izbačena na ulice. Na samoj Kalelargi otvorena je jedna od najvećih suvenirnica, kao udarna ponuda sezone, a roba je izložena i na javnoj površini. 

Uz sezonsku prodaju na štandovima, suveniri se prodaju na 50-tak mjesta u povijesnoj jezgri, procijenio je Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, kazavši nam nedavno kako se Poluotok pretvorio u veliku pijacu. Ili kako je naš foto-reporter Adam Vidas nazvao svoju galeriju Suvenirnica Poluotok.

U gradskom prostoru, gdje je desetljećima Planika prodavala obuću, odnedavno se prodaju suveniri. Nesumnjivo da će se taj prostor nakon sezone zatvoriti, iako su unajmitelji platili godinu dana unaprijed, potvrdili su nam u gradskoj upravi. Očito da im se isplati. U Ulici Mihovila Klaića prebrojali smo osam mjesta za prodaju suvenira, od koji su neki u „portunima". U istoj ulici koja s Trga vodi prema Četiri kantuna, Grad Zadar ne uspijeva iznajmiti poslovni prostor. Onima koji bi prodavali suvenire skup je, a nekima koji bi možda trgovali s robnom markom, rizično je u tako sezonskoj i jeftinoj ponudi poslovati za ozbiljno i stalno.

Turistički Zadar, osim par novih ugostiteljskih mjesta u središtu i na obodu povijesne jezgre, ove sezone je uz pizza cut, sladolede i kukuruze, dodao i masovnu prodaju suvenira, o čijem je podrijetlu suvišno govoriti. Na uštrb rijetkih i autohtonih uspomena iz Zadra.