Večeras se, s početkom u 19 sati, u Centru ACME održava predavanje „Kako se organizirati na direktnodemokratski način". Predavanje prati projekcija kratkog filma „Što je meni naša borba dala?", a gošće su Dijana Ćurković i Bruna Nedoklan.

Program je namijenjen predstavnicima i članovima udruga, aktivistima, kulturnim i društvenim akterima, umjetnicima, građanskim inicijativama.

Predavanje se odvija u sklopu multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativne strategije: Početnica dolazi u Zadar. Početnica je poticaj iznalaženju alternativnih rješenja u politički nefunkcionalnoj svakodnevici. Obuhvaća teorijska istraživanja i umjetničku produkciju, ali i konkretan edukativni alat. Projekt je 2010. godine započela vizualna umjetnica Andreja Kulunčić s ciljem mapiranja i poticanja kreativnih strategija i platformi za artikulaciju društvenih problema te pružanja podrške u traženju rješenja na mikro i makro razinama. Uz radionice, predavanja i projekcije središnji element projekta je prostorna i prenosiva instalacija koja funkcionira kao alat početnice zajedničkog djelovanja. Sadrži pojmovnik direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i aktivističke umjetnosti. Uključuje zbirku angažiranog video-materijala te arhivu dosadašnjih radničkih borbi. Paralelno s izloženim pokretnim elementima u prostoru postoji i na internetu. Početnica je po inicijalnom predstavljanju u Zagrebu, u produkciji kolektiva WHW, ove godine gostovala u Čakovcu, Slavonskom Brodu i Dubrovniku, a u Zadar ju dovodi platforma Okret potpora.

Nakon večerašnjeg predavanja, u srijedu, 10. lipnja, održat će se Radionica direktne demokracije za srednjoškolce. Voditelj je Zdravko Popović iz grupe Direktna demokracija u školi.

Početnica će u Zadru ostati na raspolaganju korisnicima do 30. lipnja.

Projekt je podržan od strane Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.