ZADAR- Prvi ovogodišnji Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca" održat će se 24. i 25. travnja 2015. na Narodnom trgu u Zadru. Ovo je 35. ovakav sajam u organizaciji udruge „Eko-Zadar", a održava se u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje 22. travnja.

Na sajmu sudjeluje troje zadarskih proizvođača; OPG CD Raspović koji donosi proizvode s lavandom među kojima i medenjake, ali i likere, rakije i zadarske „narančine", PIS komerc koji se također predstavlja proizvodima od lavande, uglavnom s kozmetičkim i SPA asortimanom, te OPG Drago Drmić koji dolazi s likerima, pekmezima i kozmetičkim proizvodima. S kozmetičkim proizvodima dolazi i Kasiopea t.u.o. iz Korčule, te OPG Marija Kuljerić sa Silbe koja donosi niz proizvoda pod etiketom „Miris Silbe", a riječ je o melemima, uljnim mješavinama i sušenom bilju.

Sirupe, pekmeze i druge proizvode od samoniklog bilja, uključujući i pesto od medvjeđeg luka donosi Socijalna zadruga Put iz Rijeke koja svoj asortiman proširuje i ručno rađenim keramičkim proizvodima. Sokove i džemove od bobičastog voća; aronije, borovnica, kupina i malina, kao i vino od šumskih kupina donosi Bokun d.o.o. iz Splita. S džemovima i likerima dolazi i OPG Aralica iz Šibenika. Ovo obiteljsko gospodarstvo korak je bliže „eko markici" s obzirom da je njihova proizvodnja u drugoj godini ekološkog nadzora. Na Dane sunca prvi put dolazi Kapronca d.o.o. iz Zagreba s proizvodnjom u Sv. Ivanu Zelini. Ova je tvrtka 2013. u Trogiru osvojila 1. nagradu za najbolji prehrambeni suvenir. Voćne rakije i likere proizvode hladnim prešanjem s dodatkom ljekovitih začina i voća.