ZADAR- Zadranin Josip Stipčević svim je medijima u Zadru uputio priopćenje na temu plana Karma.
- Odlučio sam to nakon jednog u nizu razgovora sa zamjenikom pročelnika Matkom Segarićem, koji mu je najavio kako će javna rasprava biti u lipnju ove godine, te mi je rekao kako je bilo nekih problema s izrađivačem plana, obzirom da sam ga podsjetio kako je u listopadu prošle godine najavio da će javna rasprava biti u studenom. Od prošle javne rasprava prošlo je dvije i pol godine. To je prešlo svaku mjeru bezobrazluka gradske vlasti prema građanima, rekao nam je povodom svog priopćenja Stipčević, jedan od 200 vlasnika zemlja koji na taj plan čekaju godinama.


Donosimo priopćenje koje potpisuje Josip Stipčević
:


Ovim putem vas molim da obratite pažnju na jedan problem u gradu Zadru. Radi se o dijelu Grada koji je udaljen samo dva kilometra od strogog centra, neizgrađen je, a čeka se na plan uređenja punih 45 godina. Da, 45 godina! Gradnja je zaustavljena još 1970. godine kada je tadašnja gradska vlast ispravno odlučila da se mora donijeti plan po kojem će se moći graditi.

Dakle, taj dio grada pripada Arbanasima, uz more je, a zove se Karma.

Radi se o površini od nekoliko stotina hektara, gdje vlasnici zemlje preko 40 godina dobivaju obećanja gradskih vlasti da će se plan, odnosno DPU/UPU izraditi u što skorijem roku, ali od plana i dalje ništa. Zemlja je proglašena građevinska i kao takva je zavedena u prostornom planu Grada koji je usvojen, međutim bez detaljnog plana uređenja (DPU-a) se ne može graditi. Grad Zadar je daleke 2008. godine naručio, platio i dobio izrađen DPU, ali do dan danas nije raspravljao o njemu na gradskom vijeću. Netko u Gradu koči i gura u stranu provedbu tog plana, iako su zakonom obvezani usvojiti napravljeni plan.

Vlasnici terena na tom području su već godinama ogorčeni ponašanjem i odnosom gradske uprave prema tom dijelu Grada. Ljudi iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ignoriraju zahtjeve da se to pokrene i ne razumiju da se igraju ljudskim sudbinama, a također i kapitalom koji stoji neiskorišten.

Zadnje obećanje gradske uprave je da plan ide za mjesec dana na javni uvid. To je bilo prije više od šest mjeseci, a od tada se uprava više nije oglasila po tom pitanju.

Na tom je predjelu izgrađeno nekoliko kuća, naravno bez dozvola, ali vlasnici su ih uspjeli legalizirati sa zadnjim zakonom, dok mi koji uredno i po zakonu čekamo plan jer ne želimo graditi bez dozvola smo izvisili. Također, ti koji su gradili bez dozvola, su legalizirali svoje građevine sa 70 posto popusta na komunalnu naknadu, dok mi koji čekamo plan, ako i kada se usvoji, morat ćemo platiti punu cijenu. Još jedan apsurd vlasti i države koja nagrađuje bespravnu gradnju.

Nadam se da će ovo pismo naći put do državnih institucija koje bi trebale brinuti o svojim građanima i njihovim pravima, te također provoditi zakone koje su sami donijeli.