ZADAR- Danas je zadnji dan ravnatelja Ivana Pehara, koji je 24 godine vodio Gradsku knjižnicu.

Od utorka, Pehar je vršitelj dužnosti ravnatelja, jer Upravno vijeće nije na vrijeme objavilo natječaj za novog nasljednika kako bi Pehar u miru mogao otići u mirovinu.

Na Gradskom vijeću, na kojem je podnio svoj posljednji izvještaj o poslovanju, iz kojeg je za govornicom moglo doznati kako je ta gradska ustanova poslovala lani u plusu od 34 tisuće kune, ali i kako je u 2014. godinu, došlo do stagnacije u broju korisnika, vijećnici su se oprostili od Pehara. Svi su ga redom hvalili i nitko se pri tom nije sjetio kako je na tom istom Gradskom vijeću, HDZ-ova gradska vlast pokušala srušiti Pehara s mjesta ravnatelja.

Zato je najdugovječniji ravnatelj ustanove u kulturi održao oproštajni govor u kojem je bilo biblijskih citata i vjerojatno skrivenih poruka onima koji ostaju na vlasti.

S druge strane ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić nastavio je „rat"s oporbenim gradskim vijećnicima. - Napadate me od kada sam se politički angažirao na listi HDZ-a, kazao je Švorinić, zamjerajući vijećnicima što ga ne hvale jer je revizija po drugu godinu zaredom, dala bezuvjetno pozitivno mišljenje o poslovanju kazališta.

- I to uz 1.2 milijuna kuna manje novca od Grada Zadra koji taj iznos duguje kazalištu. Ali vi tražite predstave kao da ste elita, a ovo je Hrvatsko narodno kazalište, kazao je Švorinić kojem su za sve što je rekao čestitali HDZ-ovi gradski vijećnici, dajući mu ruku podrške.

Međutim, predsjednik GV Živko Kolega ga je upozorio zbog odnosa prema vijećnicima i mimo Poslovnika, dao je riječ najdugovječnijem vijećniku Željku Mikinu.

SDP-ov vijećnik Mikin ukorio je ravnatelja Švorinića zbog neprimjerene komunikacije s vijećnicima. - Ravnatelj Švorinić jedan je od rijetkih koji je sebi dozvolio držati predike i lekcije gradskim vijećnicima, kazao je Mikin i dodao kako su njih građani izabrali kako bi postavljali pitanja, raspravljali i nadzirali rad gradskih ustanova, tvrtki i gradske uprave, ustvrdio je Mikin.

Na sjednici Gradskog vijeća ponovno nije bio ravnatelj Znanstvene knjižnice Miro Grubić. Ovaj put je bio bolestan, pa nitko nije mogao odgovoriti na vijećničko pitanje koje su to intelektualne usluge za koje je Žan Morović dobio gotovo 10 tisuća kuna.