ZADAR-  Prvu vrtnu izložbu cvijeća "Cvijet Zadra", koja će se od 16. do 19. travnja održati na Obali kralja Petra Krešimira IV., Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji s tvrtkom Nasadi d. o. o., obilježit će prigodnim poštanskim žigom i prigodnom omotnicom (kovertom). 

Žig će biti u uporabi na dan otvorenja izložbe, 16.travnja na šalteru pošte 23103 na Poluotoku. Na sve poštanske pošiljke toga će se dana otisnuti prigodni poštanski žig s motivom cvijeća. Tako će pismima i razglednicama poruka o održavanju prve zadarske vrtne izložbe cvijeća stići u mnoge domove diljem Hrvatske i svijeta. Žig će biti dostupan i kolekcionarima.

Prigodni poštanski žig ima zadaću da poštanskim pošiljkama prenese vijest o nekom značajnom događaju ili obljetnici, a može se upotrebljavati samo u određenom poštanskom uredu i određenoga dana. Uporabu žiga odobrava Hrvatska pošta koja ga nakon uporabe dostavlja Poštanskom muzeju u Zagrebu gdje se čuva kao trajan poštanski dokument.

Ovaj način prenošenja poruka vrlo je popularan u svijetu, jer se poruka na vrlo jednostavan i jeftin način može poslati u bilo koji dio svijeta.
Što se tiče prigodne omotnice, na njezinoj lijevoj strani otisnut je znak izložbe (jedrilica na moru u cvjetnom aranžman u), a na desnoj gornjoj strani nalazi se marka s motivom endemične orhideje, Dinarska kokica (Ophrys dinarica), preko koje je otisnut prigodni poštanski žig s motivom cvijeća. Likovno rješenje ove lijepo osmišljene poštanske marke potpisuje Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba. Marka je puštena u promet 11. 4. 2014. u nakladi od 250 000 primjeraka.

Prigodne omotnice, kao svojevrsne filatelističke uratke, izdaju sva filatelistička društva u svijetu obilježavajući na taj način razne događaje - povijesne, kulturne, sportske i sl., izražavajući na taj način svijest o važnosti pojedinih ljudi i događaja. Za prigodnu omotnicu je važno, kažu filatelisti, da ilustracija na omotnici predstavlja najbolju moguću vezu s likovnim rješenjem prigodnog žiga kao i s temom ili motivom poštanske marke.