Željeznički kolodvor u Zadru danas je ruglo grada. Nekada je bio njegovo ogledalo.

Dolazak željeznice bio je zamašnjak za gopodarski razvoj Zadra. Prvi vlak na žečjezničkom kolodvoru u lipnju 1967. godine došao je dočekati cvijeli grad.

Na YouTube-u smo naišli na zanimljiv zapis koji fotografijom i titlom prati nastajanje pruge Knin - Zadar.

Redatelj zapisa je Vladimir Arbanas koji u tekstu koji prati video kaže:

- Pruga se gradila 14 godina. Na početku je izgradnja dijelova kolodvora Knin i izlaz prema Zadru. Premošćivanje Brzice i tunel broj 1 (T1).Slijede tunel 20 i nasipi oko njega. Kod Lišana Ostrovičkih gradi se tunel 21i završava 1955.g. , tu je skladište i kamenolom . Poduzeće Vladimir Gortan gradi tunele te obnavlja bunar Trubanj u Lišanima Ostrovičkim . Na radovima sudjeluje i okolno stanovništvo žene i muškarci.

Većini je ovo prvi posao i početak javnog prometa u ovom izoliranom dijelu Hrvatske. U okolnim selima nije bilo struje, vode, telefona i bilo kakvog javnog prijevoza. U Benkovac se išlo pješice ili konjskom zapregom (karom lok.)

Jedini strojevi su drobilica kamena i mješalica betona. Daljni prikaz su radovi stajališta Bulić i oko Lepura. Zoran prikaz tehnologije izgradnje mosta na potoku Kličevica 1954.g. .Stajalište Nadin i okolo njega. U Bibinjama su prikazane kuće uz prugu koje je kupila željeznica i početak građenja kolodvorske zgrade. Slijedi nadvožnjak za luku Gaženica , nadvožnjak preko Ričine , pogled na budući ulaz u kolodvor Zadar i naselje Arbanasi te kolodvorska zgrada u Zadru.


View on YouTube

Dana 18.06.1967.g. skoro cijeli Zadar dočekao je prvi vlak. Prvi i drugi vlak je vozio besplatno , kupio ljude prugom, vozio polako i svirao cijelim putem gdje su ih dočekivale mase ljudi.Na pruzi je ugrađena većina betonskih pragova , a drveni nose godinu proizvodnje 1965 i 1966.g. .

Domovinski rat započinje "ugroženošću" četništva u Kninu. Održana su dva sastanka s "ugroženima"u Josipdolu i Kninu i jamčeno za sigurnost ljudi, osobno s kolegama iz Vinkovaca jamčio Ante Ereš koji je od njihove ruke i poginuo i Nuštru.

Nije prihvaćeno jamstvo pa se promet odvijao od Knina do Benkovca i od Zadra do Benkovca kasnije samo do Škabrnje. Za to vrijeme pljačka vlakova u Kninu, oko 30 Audia 80 za Zadar i svega ostalog što je došlo u Knin. Teretni vlakovi su zadnji vozili samo po danu za Zadar i to samo što se nije moglo iskoristiti za pljačku. Jednom je ostao noću vlak s 800 tona benzena u Benkovcu , "martićevci" su ga htjeli gurnuti prema Zadru te je u Nadinu organizirana blokada pruge da taj otrovni benzen ne iskoči u naseljenom mjestu. Zadru i okolici je isključena struja u jednom periodu preko 100 dana, voda zatrovana starim motornim uljem i svakodnevno granatiranim stambenim zgradama, bolnici , crkvama i ostalim gospodarskim objektima.

Od 08.08.1991.g. prekinut je sav željeznički promet, u Zadru su ostale 4 lokomotive 20-tak Baat vagona , 50- tak G i oko 4 Zas za plin. Željezničari iz Zadra i protjerani iz drugih krajeva Hrvatske rade na čuvanju kolodvora, ispomažu u Rijeci, najviše je u Hrvatskoj vojsci i dobar dio na počeku. Zadar se opskrbljivao plinom za kućanstva jer se kuhati moglo samo na plinu, tako da je kamionom cisternom dovožen u Bibinje pretakan u vagon te pomalo punjene boce. Početkom granatiranja grada lokomotiva je dolazila iz Zadra u Bibinje i sklanjala plinsku cisternu u "Sojaru" da je ne pogode u naselju čije posljedice bi bile nesagledive.

Pogođena 2 vagona mamca s brda Križ s 300 kg plina bez većih posljedica. U Zadru je uništena 1 lokomotiva i zapaljen kat kolodvora te brojna oštećenja od svakodnevnog granatiranja. Dana 01.02.1993.g. Srbi tovare vagon eksplozivom i gusanim odljevcima iz tvornice Bagat u Benkovcu i gurnu ga prema Zadru koji bi došao u željeznički i uz njega autobusni kolodvor koji je u to vrijeme bio pun ljudi. Vagon iskače na ulazu u tunel Debaljak zbog ranije avionom raketirane pruge te tu i eksplodira. Potpuno je uništeno 70 m tunela, a u ostatku su nastala teška oštećenja. Silina eksplozije je izbacila ostatke vagona 100m iz tunela. Nakon silnih zločina i uništavanja 1995.g. kreće se u obnovu pruge, nažalost bez dvojice radnika Nikole Mamuta (vagonski) i Zdenka Modrića (prometnik) koji su poginuli braneći Hrvatsku .

Završava se slikama umirovljenika i kolodvorom Zadar kakav je danas .
Srbi su prijetili da više nikad pruga Knin - Zadar neće raditi i zato su je toliko uništavali. Danas je neka nova prijetnja, nakon toliko uloženih novaca , rada i života , "stručnjaci" planiraju ukunuti putničke vlakove , a time i život u ovom kraju.Lako je biti gazda gdje dobro ide i zatvoriti tamo gdje je malo isplativo, napisao je Arbanas 2012. godine kada je video objavio na YouTubeu.