ZADAR- Jučer su parku prirode Telašćica dobila dojavu o uginuloj morskoj kornjači koju je more izbacilo u uvali Sakarun.

- Bili smo u pretrazi terena, ali je nismo uspjeli pronaći, kazala nam je zamjenica ravnateljice Milena Ramov , dipl.ing. biologija i ekologija mora.

 Informaciju o uginuloj glavatoj želvi dobili su iz Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji raspolažu i fotografijom koju je preko državne službe 112, uputio jedan turist iz Austrije. Da bi pobliže locirali mjesto gdje je nađena ta zaštićena morska životinja, iz PP će kontaktirati Austrijanca koji je otkrio želvu.


Lani je na istom prostoru more izbacilo lešine čak tri morske kornjače, podsjeća stručnjakinja iz PP Telašćica, i dodaje kako je dojava bilo puno više.
Što je uzrok pomora glavatih želvi, u PP nisu dobili povratnu informaciju, nakon što su Državnom zavodu poslali uzorke. Lani je taj fenomen pomora morskih kornjača zabilježen na morskom području Trsta.
Je li se on nastavlja i ove godine ili je možda u pitanju uginuće u ribarskoj mreži, u PP Telašćica ne znaju dok ne vide glavatu želvu za koju su jučer dobili tek fotografiju.