Unatoč sve većem interesu gostiju iz islamskih zemalja za halal turizmom, u Hrvatskoj je tek nekolicina ugostiteljskih i hotelijerskih objekata usklađena s halal propisima. Iako se svake godine povećava broj turista koji u Hrvatsku, pa tako i u Zadar, dolaze iz zemalja s većinskom islamskom vjeroispoviješću i kulturom – od Turske do bliskoistočnih zemalja, ali i gostiju iz Europe koji su islamske vjere, još uvijek premali broj turističkih djelatnika prepoznaje perspektivu halal ponude koja se u osnovi značajno ne razliku od tradicionalne turističke ponude, bilo da je riječ o hrani, hotelima, medicinskim uslugama i sl.
U planu i košer
Među rijetkim hrvatskim restoranima koji u svojoj gastronomskoj ponudi imaju i onu koja zadovoljava halal kvalitetu prema zahtjevima i mjerama halal norme je zadarski restoran “Pašta&svašta.” Ovaj ugostiteljski objekt za sada je jedini na zadarskom, ali i na širem dalmatinskom području koji je dobio certifikat primjene halal standarda, o čemu vlasnik restorana Ivan Čapeta, dipl. ekonomist i specijalizant hrane i pića kaže:
– Razlozi zbog kojih smo se odlučili u našu ponudu uvesti i onu s halal standardom su prvenstveno tržišni jer smo prepoznali potrebu za ovim vidom kulinarske ponude. Uz to, želimo svim gostima omogućiti što bolju uslugu i ići ukorak sa svjetskim trendovima i standardima u ugostiteljstvu. U tome smislu planiramo u dogledno vrijeme uvesti i košer standard pri spravljanju i posluživanju hrane kakvog poštuju Židovi. Naša kuhinja je inače internacionalna i mediteranska, a dio jelovnika koji će imati halal kvalitetu uglavnom se ne razlikuje od ostalih jela s menija, kaže Čapeta, pojašnjavajući kako nije riječ ni o kakvim specijalitetima islamske kuhinje, kako bi neupućeni mogli pogrešno shvatiti, već isključivo o jelima koja i inače nudi ovaj restoran, a koja su samo pripravljena na halal način, s namirnicama koje su također halal. To znači da moraju zadovoljavati halal standarde, što među ostalim, podrazumijeva izostanak svinjetine i alkohola. Također, životinje čije se meso jede moraju biti usmrćene prema propisanim vjerskim pravilima, pri čemu sva krv mora biti potpuno iscijeđena.
– Halal hrana se zapravo ne razlikuje od ostale hrane osim po načinu pripreme, pa se tako isključuje alkohol ili vino prilikom pripreme ili kuhanja, a trebaju biti zadovoljeni i određeni propisi o prijemu robe i njenom skladištenju, kaže dalje Ivan Čapeta, naglašavajući kako je većina namirnica, primjerice voće, povrće, riba ionako halal. Hrana pripravljena na halal način prihvatljiva je za svakoga, ne sukobljava se ni s jednom vjeroispoviješću i kulturom već predstavlja jednu dodatnu vrijednost i kvalitetu, što je i cilj ovog restorana koji uvođenjem halala želi podići razinu kvalitete same usluge.
Osim gostiju koji u sezoni, ali i izvan nje dolaze u Zadar iz islamskih zemalja, te domaćih ljudi islamske vjeroispovijesti, vlasnik restorana navodi i kako je zbog blizine Pilotske škole u kojoj obuku prolaze i piloti iz Omana, ovakav restoran u Zadru potreban.
Educirano osoblje
Certifikat primjene halal standarda, koji će ovome restorani službeno biti uručen 19. ožujka, odobrava Islamska zajednica u Hrvatskoj koja je 2010. godine osnovala Centar za certificiranje halal kvalitete čija je jedna od glavnih zadaća certificiranje proizvoda (hrane, kozmetike itd.) te usluga (molitveni prostor, prostirka, prostorija za obredno pranje, odvojeni wellnessi itd). Certifikati se izdaju nakon što turistički objekti zadovolje implementaciju sustava halal kvalitete prema zahtjevima i mjerama halal norme, što je zadovoljio restoran “Pašta&svašta.”
– Prvi korak u proceduri dobivanja ovog certifikata bila je edukacija osoblja restorana koja je uključivala načine na koje halal hrana treba biti pripravljena, koje sve sastojke smije ili ne smije sadržavati, način skladištenja, posluživanje itd., kako bi se gostima moglo pružiti maksimalno zadovoljstvo uslugom i kako bi se osjećali prihvaćeni i dobrodošli. Nakon edukacije slijedila je priprema hrane odnosno provjera od strane stručnjaka iz Islamske zajednice, nakon čega je odobreno dobivanje certifikata, ističe Čapeta, dodajući kako u Hrvatskoj ima dovoljno dobavljača koji imaju halal kvalitetu, kao i određeni broj mesnica tako da neće imati poteškoće pri nabavci namirnica.
Iako je u Hrvatskoj za sada tek mali broj restorana i tek nekoliko hotela u svome poslovanju uvelo halal standarde, ovakav oblik turističke ponude, koji je sve prisutniji u svijetu, s vremenom će i u Hrvatskoj zaživjeti u većem broju. Svoj doprinos tome, uz Pašku siranu koja je zasad jedini certificirani proizvođač halal hrane na području Zadarske županije, daje i zadarski restoran “Pašta&svašta”.