I ove se godine, sedmi put za redom, u Zadru obilježava Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma, nizom predavanja, besplatnim mjerenjem očnog tlaka i takmičenjem u pikadu.

U obilježavanju tjedna glaukoma, koji traje od 8. do 14. ožujka, a kojim se javnost želi upozoriti na važnost redovitih provjera očnog tlaka, kako ne bi došlo do sljepoće, prvi su se put na području Zadarske županije okupili djelatnici Opće bolnice Zadar Odjela za oftamologiju, Liga protiv raka Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, ŠC Višnjik, županijski Pikado savez i Oldtimer klub Zadar.

O kakvoj se bolesti radi, na konferenciji za novinare je pojasnila doc. dr. Suzana Kovačević, spec. oftalmologije i voditeljica Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Zadar.

- Glaukom je bolest bez simptoma i teško se prepoznaje. Riječ je o bolesti koja se ne može liječiti već se samo može usporiti progresija i propadanje vidnog živca. Rano prepoznavanje bolesti od iznimne je važnosti, pa je uvedena praksa da svaki oftalmološki pregled uključuje i mjerenje očnoga tlaka, istaknula je dr. Kovačević.

U Hrvatskoj za sad ne postoji registar oboljelih od glaukoma, no u Zadru se planira izrada takvog registra kako bi se dobio točan broj oboljelih od ove bolesti. Prema podacima koji stoje na stranicama Referentnog Centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH, u razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90 posto. Nadalje, 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna.

Na konferenciji su u ime Lige protiv raka Zadar sudjelovali dopredsjednica Lige mr. sc. Lada Šokota i tajnik Vladislav Tomčuk koji su kazali kako je natjecanje u pikadu humanitarnog karaktera, te kako će novac prikupljen od ulaznica po cijeni od 20 kuna biti namijenjen pacijentima.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u aktivnostima obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma izrazili su i Jure Jerak iz Pikado saveza Zadarske županije čiji članovi u ovom sportu postižu vrhunske rezultate, Danijel Lončar, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije čiji članovi također ostvaruju odlične rezultate u pikadu i predsjednik Oldtimer kluba Zadar Aljoša Kubaska. 

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, osim jučerašnje besplatne akcije mjerenja očnog tlaka, danas će se u prostorijama Lige protiv raka u 18 sati održati predavanje o glaukomu za pacijente, a u srijedu, 11. ožujka u 19 sati predavanje za liječnike obiteljske medicine u predavaonici OB Zadar. U četvrtak, 12. ožujka u 18 sati u VIP salonu dvorane "Višjik" održat će se turnir u pikadu, dok će u subotu na skupu u Zagrebu sudjelovati i zadarski oftalmolozi.