ZADAR- Županijskoj skupštini predlaže se prijenos koncesije za uzgoj tuna s tvrtke Pelagos net farma na Jadran tunu na uzgajalište kod otočića Gira, kod Vrgade.

U ožujku 2013. godine Županijska skupština donijela je odluku o dodjeli 20-godišnje koncesije tvrtki Pelagos net farma, čiji je osnivač general Ante Gotovina uz Milana Mandića. Međutim, Pelagos net farma seli na šibenski akvatorij, u kojem će to biti prvo uzgajalište tuna.

U svibnju prošle godine skupština Šibensko- kninske županije odobrila je 20-godišnju koncesiju za uzgoj tuna kod otočića Balabre u blizini Murtera. Riječ je o 126 tisuća metara kvadratnih prostora za koje će koncesionar godišnje izdvajati 75.600 kuna plus 0,4 posto od ukupnog godišnjeg prihoda.

Stoga je Pelagos net farma u rujnu prošle godine podnijela zahtjev za prijenosom koncesije kod Gire na 60 tisuća četvornih metara, uz godišnja naknadu od 60 tisuća kuna i 0,50 posto ostvarenog godišnjeg prihoda. Razlog tome je sigurnija lokacija na području murterskog otočja nego ona kod Gire, a zbog čega će plaćati i manju premiju osiguranja.

Lokaciju kod otočića Gire je otvorena i najviše izložena jugu. Olujni vjetra je 2008 godine uništi četiri kaveza Jadran tuni uslijed čega je došlo do pomora velike količine tunja. To što koncesija Jadran tuna graniči s uzgajalište za kojeg je koncesiju dobila Pelagos net farma, još je jedan razlog za prijenos koncesije. Prema prijedlogu Povjerenstva za koncesije odluka o prijenosu koncesije na Jadran tunu ispunjava sve uvjete.