Voće i povrće za vitamine, med za grlo i imunitet, suho meso za bolje „potkožavanje” – na Seljačkoj tržnici svake se subote može naći sve potrebno za preživljavanje zime i to domaće, iz okolice Zadra.
U zadnje vrijeme je na Seljačkoj tržnici hit suho meso, čvarci i divenice pršutane Mare iz Briševa. Radi se o dugogodišnjoj pršutoreznici Mare koja je sad proširila djelatnost.
– Domaće svinje žive u hrastovoj šumi u centru Briševa, slobodno šetaju, a hrane se djetelinom, bataravom (repom), tikvom, žirevima i s malo kukuruza. Vrijeme je ove godine pogodno za sušenje. Ljudi su željni domaćih stvari i odmah su nas prepoznali. Oni koji su prve subote nešto kupili od nas, sada dolaze svaki tjedan, kaže Marina Jurica, koja je jučer imala pune ruke posla.
U pršutani Mare, to jest OPG-u Venci Žilić, kilogram čvaraka stoji 90 kuna, masti 20 kuna, bijele divenice su 55 kuna, pečenica 80 kuna, a rebra 30 kuna. Krvavica više nemaju jer su se odmah prodale.
Još jedna novost na Seljačkoj tržnici su kruh, pogačice i keksi od cjelovitog zrna pšenice koji proizvodi sretna obitelj Kardum, kako sami sebe zovu.
– Našu ekološki uzgojenu pšenicu meljemo integralno, ništa ne prosijavamo i od toga radimo kruh, kekse, kolače… Takav je kruh puno hranjiviji, pun vitamina i minerala, ali i vlakana, što je jako dobro za probavu i zdravlje. Žitarice su na vrhu prehrambenih potreba pa bi kruh trebao biti vrhunska namirnica, a ne nešto što nam se savjetuje da se izbaci iz prehrane, rekla je Sanja Kardum.