ZADAR- Prošla su dva mjesec od nasukavanja trajekta Vladimir Nazora, a tek bi se za mjesec dana moglo doznati uzrok te havarije na redovnoj liniji na hrid kod otoka Premuda.

Na brodu je u trenutku nasukavanja bilo 25 putnika, 13 članova posade, dva kamiona, tri osobna vozila i jedno motorno vozilo.

Samo je jedno vozilo oštećeno i do danas nije riješena odšteta koju bi Jadrolinija trebala isplatiti 85-godišnjem Božidaru Pastorčiću, vlasniku vozila, čija je starost 19 godina, preko Croatia osiguranja, koja osigurava poslove te državne kompanije. I dok se vlasnik vozila žalio u javnosti na mali iznos koji mu je ponuđen za totalnu štetu, iz Jadrolinije su nam poslali svoje očitovanje.

Polica osiguranja Jadrolinije obuhvaća kompletan servis što uključuje i usluge procjene štete od strane stručnih službi osiguratelja.

Sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, štetnik, u ovom slučaju Jadrolinija,
dužan je nadoknaditi iznos stvarno pretrpljene štete. Tako je u i ovom slučaju, temeljem procjene osiguravatelja, a u skladu s pravilima struke, našem putniku prvotno ponuđen iznos od 6 000 kuna. No, nakon zatražene revizije procjene i dostavljenih dodatnih dokaza o urednom održavanju vozila od strane putnika, osiguratelj je procijenio stvarnu štetu na 10 000 kuna te će isti iznos biti ponuđen putniku. Napomenimo i kako je u ovom slučaju riječ o totalnoj šteti (trošak popravka veći od ukupne tržišne vrijednosti automobila), u kojem se slučaju visina štete utvrđuje prema vrijednosti vozila u trenutku utvrđivanja štete, a ne prema vrijednosti troškova popravka vozila kako je to u slučaju djelomične štete.

Zahtjev za naknadu štete obrađen je u najkraćem mogućem roku, a u službenu procjenu osiguravatelja nismo stručni niti ovlašteni ulaziti. Odgovorno tvrdimo kako je riječ o standardiziranim postupcima i uobičajenoj praksi prilikom procjene štete.

Jadrolinija se u medijskim nastupima nakon pomorske nezgode ispričala svim putnicima radi doživljenih neugodnosti, a s gospodinom Pastorčićem i njegovom obitelju je u kontaktu, navodi se u priopćenju koje smo dobili od glasnogovornice Marije Zaputović.