ZADAR- Prošlog je tjedna u hrvatskoj javnosti izbila afera o otmici unuka od strane bake i djeda koji su uhićeni u Sukošanu, iako ih je sud u Belgiji odredio za skrbnike. 

Na zadarskom sudu tjedan dana ranije, u biltenu sudske prakse, predstavljen je slučaj u kojem je sudski dopušteno da se baka i djed viđaju s unucima, unatoč protivljenju Centra za socijalnu skrb.

Štoviše Centar za socijalnu skrb je tužio baku zbog kaznenog djela zanemarivanja malodobnih unuka, jer ona ne prihvaća način života svoje kćeri, majke djece, koja ispituje djecu o životu majke te pred njima negoduje protiv svoje kćeri, njihove majke, uznemiruju jednog od unuka dolascima u njihovu školu, što sve djecu zbunjuje i izaziva im strah. Sve to navodi se u njihovoj žalbi na prvostupanjsku odluku.

Međutim, Županijski sud u Zadru, na žalbu Centra za socijalnu skrb, potvrdio je prošli mjesec prvostupanjsku presudu kojom se baki i djedu omogućava da se druže i viđaju s unucima, jer je to u interesu njihovog pravilnog psihofizičkog razvoja.

Drugostupanjski sud na žalbu Centra nije ustvrdio kako je prijavljena baka nije osuđena za kazneno djelo zanemarivanja u odgoju i podizanju unuka. 

Rješenjem Županijskog suda prihvaćena je i odluka Općinskog suda o terminima i načinu susreta između bake i djeda te unuka, ali bez prisutnosti stručne osobe iz centra za socijalnu skrb koji ima mjeru nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi
S tim se usuglasila i majka djece.