Tijekom vikenda dovršeno je kriminalističko istraživanje kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine duhanskim proizvodima u kojima je zaplijenjeno 9 tona duhana, 8,5 u listovima i pola tone rezanog.

Neven Paškalin, načelnik PU zadarske na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako je akcijom kodnog imena "List" razbijen jedan od lanaca ilegalne trgovine duhanom u Hrvatskoj.

Tijekom akcije uhićeno je pet osoba s područja Zadarske i Virovitičko-podravske županije zbog ilegalne trgovine duhanskim proizvodima i izbjegavanja carinskog nadzora.

Voditelj službe zadarske kriminalističke policije Zrinko Perica je u detalje opisao akciju razbijanja lanca:

- Mi smo u 2014. godini imali osam slučajeva zaplijene duhana na području Zadarske županije. Ukupno je zaplijenjeno 290 kg duhana. Bio je to znak da je pojačana ilegalna trgovina i krenuli smo u istraživanje. U višemjesečnoj akcija evidentirano je pet osoba koje su koristile tri iznajmljena objekta. dva u okolici grada i jedan u samom Zadru. Jadan objekt u okolici grada bilo je skladište s većom količinom sušenog duhana u listovima. Drugi je služio kako rezalište. Treći objekt bio je u Zadru i u njemu se obavljalo pakiranje u kutije i škartoce. U tom je objektu u petak 13. veljače oko 20.20 sati uhićeno pet osoba. Pretragom doma i automobila u vlasništvu organizatoru ilegalne trgovine pronađeno je 860 kg rezanog duhana. U skladištu 8 tona duhana u listovima, a u rezalištu još 500 kg duhana u listu. Jedna je osoba privedena i kazneno prijavljena zbog izbjegavanja carinskog nadzora, a ostale četiri će dobiti kaznene prijave zbog nedozvoljene trgovine, kazao je Perica. Naglasio je kako je u pitanju najveća zapljena ilegalnog duhana u Hrvatskoj ikad.

Duhan je na područje Zadarske županije dopremio 55-godišnjak s područja Virovitičko-podravske županije. Riječ je o duhanu vrlo visoke kvalitete, tzv, Zlatnoj Virginiji. Vrijednost zaplijenjenog duhana se procjenjuje na 2,5 milijuna kuna. Ostali članovi organizirane skupine su starosne dobi od 47 do 53 godine.

Kriminalističko istraživanje, u suradnji s Carinom, nastavlja se u cilju razotkrivanja podrijetla duhana, načina dopreme na zadarsko područje i drugih činjenica u vezi s ovim događajem.