Skidanje dioptrije trajno poboljšava kvalitetu vida

Moderan način življenja zahtijeva od čovjeka dobar izgled i sudjelovanje u različitim aktivnostima koje iziskuju dobar vid. Dostupna optička pomagala su naočale ili kontaktne leće te zahtijevaju svakodnevnu brigu. Naočale se često polome, zagube ili pak zamagle pri promjenama temperature. Kontaktne leće su odličan izbor za mnoge, međutim briga oko održavanja je još veća nego kod naočala, ai tu postoji stalni rizik od infekcija koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju oka. Skidanje dioptrije je zahvat koji trajno poboljšava kvalitetu vida, a samim time i života te pruža neovisnost od bilo kakvog optičkog pomagala.

Individualni pristup pacijentu

Iskustvo na preko 10 000 pacijenata koji su laserski skinuli dioptriju u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost je više nego pozitivno. Većina naših pacijenata, bez obzira na dob, osjeća olakšanje vraćanjem kvalitete vida. Napredovanjem tehnologije danas je omogućen potpuno individualan pristup pacijentu te su time operacije dosegle faktor sigurnosti preko 99%.

Potpuno su bezbolne, a oporavak vida i cijeljenje oka danas se broje u satima. U klinici Svjetlost se danas najčešće radi metoda LASIK, a ispravlja dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam. Osim LASIK-a, izvodi se PPK metoda i to kod osoba s tankom rožnicom.

PPK I LASIK nisu bolne prilikom izvođenja samog zahvata. Postoperativna razlika između obje metode jest u činjenici da je PPK malo bolnija, što znači da pacijent prva tri dana može osjećati nelagodu u očima dok epitel na rožnici ne zacijeli.

95% osoba pogodno za skidanje dioptrije

Dugoročni rezultati su za obje metode jednaki. Za skidanje dioptrije su pogodne osobe starije od 18 godina s dioptrijom stabilnom minimalno godinu dana. Danas se laserom skidaju dioptrije od -10,00 do +5,00 i do 5 cilindara astigmatizma. Osim dobi i stabilnosti dioptrije vrlo je važna debljina i zakrivljenost rožnice, kvaliteta suznog filma te promjene na očnoj pozadini. Iako zvuči složeno, 95% osoba koje imaju dioptriju su pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije.

U slučaju kada je dioptrija veća od navedene i kada osoba nije pogodan kandidat za lasersku korekciju vida zbog pretanke rožnice , najbolje rješenje za uklanjanje dioptrije je ugradnja intraokularnih fakičnih leća za pacijente s dioptrijom od - 23,5 do +21,00.