Dva dana prije nego što se očekivalo i bilo planirano, djevojčica Ena Škoda vratila se kući iz bolnice Orthopadisches Spital Speising u Beču, gdje je 16. siječnja, na svoj šesti rođendan, bila podvrgnuta operaciji kosti lijeve potkoljenice.

- Na iznenađenje dr. Franza Grilla i cijelog liječničkog tima, Ena je bez ikakvih problema i bolova prohodala uz pomoć hodalice, a i cijeli postoperativni tijek prošao je iznimno dobro, kazali su nam uzbuđeni roditelji Ivana i Marino, koji su na povratku u Povljanu jedan dan proveli u Zagrebu kako bi u HZZO-u ostavili svu dokumentaciju o operativnom zahvatu. Za 30 dana na adresu obitelji Škoda stići će troškovnik i tek tada će se znati koliko je stajala operacija, a koliko boravak u bolnici i liječenje.

- Na prvu kontrolu u Beču moramo se javiti 12. veljače, tada će Eni snimiti nogu i znat ćemo kakvo je zapravo stanje te kakvu rehabilitaciju možemo očekivati, objašnjava majka Ivana.

Podsjetimo, djevojčica Ena Škoda od rođenja boluje od neurofibromatoze, tip I -NF 1, genetske bolesti kosti lijeve potkoljenice, koja kad pukne jako teško zacjeljuje. Prvi put je kost u potkoljenici pukla čim je prohodala, uslijedile su operacije i dugotrajna liječenja, a nakon posljednje, hrvatski liječnici preporučili su amputaciju. Roditelji se nisu predali, doznali su za vodećeg austrijskog ortopeda dr. Franza Grilla u Beču koji je pregledao Enu i kazao im da postoji 80 posto šanse za uspješno izlječenje pseudoartroze.

Za pomoć hrabroj Eni Škoda dosad je na humanitarnom koncertu u Kalima prikupljeno 25.000 kuna, u Povljani je na malonogometnom turniru skupljeno dodatnih 8000 kuna, a na posebnoj telefonskoj liniji još 37.270,40 kuna. Budući da je obitelji Škoda financijska pomoć i dalje potrebna novac se može donirati uplatom na poseban račun IBANHR4624020063102794848 na ime Ena Škoda.