Započela je nadaleko poznata ninska manifestacija – Šokolijada 2015. s podijelom svježeg mesa svinjske vratine. Ove godine prijavilo se rekordan broj natjecatelja sveukupno 105, stoga je podjela organizirana u dva dijela, a meso su osigurale mesnica Lukin iz Zadra i mesnica Poljak iz Nina.
Po svojim organizacijskim elementima manifestacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Pokrenuta je prvenstveno radi očuvanja tradicije izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola se posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući prijenosu obiteljskog recepta u Ninu i okolici. Ninska šokolijada je najznačajnija gastronomska manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu gastronomsku i etno sajamsku priredbu, na njoj sudjeluju razni proizvođači poljoprivrednih proizvoda iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Svake godine privlači sve više gurmana iz redova šokolara koji se natječu i degustatora te cijenjene delicije.
O manifestaciji: Organizator manifestacije Turistička zajednica grada Nina nabavila je
803 kg svježeg mesa svinjske vratine za 105 natjecatelja koji dolaze iz više mjesta.
U natjecanju se nadmeće 40 žena i 65 muškaraca iz sljedećih mjesta: Nin 33 šokolara, Ninski Stanovi 11, Poljica Brig 3, Žerava 6, Vir 21, Petrčane 1, Ljubač 12, Krneza 1, Murvica 4, Podgradina 1, Islam Latinski 1, Zadar 3, Mrljane 1, Podvršje 1 i Briševo 1 šokolar. Šokolijada je jedinstvena manifestacija koja ima više aktivnosti, započinje podijelom mesa u siječnju a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari, priređuje gastronomska i sajamska priredba s eko i etno obilježjima te degustatorska pripredba. U 2014. godini Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia dodijelili su Turističkoj zajednici Grada Nina i manifestaciji Šokolijadi nagradu Simply the best sa zlatnim znakom za očuvanje i spas tradicije pripreme ninskog šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude. Šokolijada je uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj.
O Šokolu: Šokol je jedinstveni gastronomski proizvod koji se od davnina proizvodi u samom Ninu i čitavom ninskom kraju. Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, – suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom. Turistički radnici su u 2003. prepoznali potrebu da se pokrene manifestacija kako bi se sačuvala tradicija izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda i kako bi se šokolari natjecali i zajedno s turistima zabavljali. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske stoga ga je Zadarska županija predložila za nagradu te Šokol nosi srebrnu povelju Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2014. dodijeljen od
udruga ‘ Klub članova – Selo’ i tvrtke ‘HF Eko Etno Grupa’.
Natjecatelji Šokolijade 2015 po mjestima su:
Nin: Anka Šarlija, Frane Šarlija, Željka Šarlija, Slavko Dejanović, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Matija Šalov, Mateja Šalov, Zorica Šalov, Josip Stulić, Ivan Stulić, Ana Tartaro, Alen Medić, Ivan Medić, Nediljko Ivanić, Nevenka Vučković, Romano Marguč, Miro Deša, Ante Kuzmar, Tomislav Glavan, Mira Kosović, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Iva Skočić, Tanja Striguljica, Nedjeljka Filipović, Josip Magaš, Božo Barišić, Ivan Ljubičić, Duje Sipina
Ninski Stanovi: Josipa Proroković, Branko Jurkin, Josip Jurkin, Ante Jurkin, Božidar Proroković, Ive Veršić, Tina Veršić, Danica Veršić, Iva Veršić, Igor Proroković, Jasna Proroković
Poljica Brig: Šime Knežević, Marija Knežević, Ana Knežević
Žerava: Goran Utković, Milka Utković, Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina, Vesna Jurlina
Privlaka: Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Ruža Marijan
Vir: Branko Malekin, Alen Malekin, Borka Malekin, Saša Galušić, Goran Budija, Stipe Budija, Gorana Budija, Ive Budija, Ivica Rukavina, Danica Radović, Marin Brnčić, Sandra Vukoje, Jure Budija, Marica Balaž, Darko Fehir, Marija Budija, Tomislav Miloševski, Branimir Miloševski, Marica Olić, Joso Olić, Zlatko Kutnjak
Petrčane: Zoran Lisica
Ljubač: Ivanka Ivanac, Marko Ivanac, Ante Ivanac, Joso Ivanac, Marina Ivanac, Ivan Ivanac, Vice Ivanac, Mladen Dušević, Mate Dušević, Ante Ivanac, Mladen Ivanac, Dragica Ivanac
Krneza: Milan Čolak
Murvica: Marino Surać, Damir Surać, Davorka Surać, Josip Surać
Podgradina: Dragica Nekić
Islam Latinski: Tomislava Šalov Jusup
Zadar: Slobodan Milin, Joso Pavlović, Mate Lukin
Mrljane: Mladen Jureško
Podvršje: Margarita Matak Glavan
Briševo: Mladen Ćustić
Prikaz broja natjecatelja po godinama:
Godina: Broj natjecatelja
2003. 10
2014. 79
2015. 105
Specifičnost Šokolijade 2015.: Ove godine prijavljen je izuzetno veliki broj šokolara od 105 osoba čime je uključeno više od 100 obitelji u manifestaciju.
Zatim u Šokolijadu se uključilo Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane koji znanstveno proučava ninski šokol na način da su dvije studentice 6. godine Veterinarskog fakulteta preuzele uzorke šokola iz Šokolijade 2014. za izradu znanstvenog rada. Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar se također uključila kroz II. razred smjera mesar, koji će pripremiti 2 šokola za ovogodišnju manifestaciju. A uz pomoć Sveučilišta u Zagrebu u Ninu je pokrenuto osnivanje Udruge za zaštitu autohtonih gastronomskih proizvoda ninskog kraja.
Ostvareni ciljevi: promidžba jedinstvenog autohtonog jela, povećana obiteljska proizvodnja, postavljanje šokola na jelovnike u restoranima, velika uključenost mladih stanovnika Nina i okolnih mjesta, poticanje proizvodnje u širem regionalnom okruženju, suradnja sa obrazovnim institucijama, udrugama i OPG-ovima u regiji, kontinentalnoj Hrvatskoj i inozemstvu.
Šokolijada okuplja brojne zaljubljenike u bogatu gastronomsku ponudu Nina i okolnih mjesta, te sve one kojima je stalo do očuvanja tradicije svoga kraja te razvoju turizma u ninskom kraju.