Oko 30 pripadnika interventne policije privelo je danas 40 pripadnika stranke Živi zid, uključujući Ivana Vilibora Sinčića, koji su od jučer navečer dežurali na adresi Karašićeva 20 u zagrebačkom naselju Trnje radi sprečavanja deložacije Drage Božića koja se dogodila danas poslije 10 sati.

Sat vremena uoči najavljene deložacije, policija je s četiri interventna kombija došla pred kuću koju je bivši član HDZ-a Božić ilegalno sagradio pokraj derutne građevine vlasnika zemljišta, na mjestu gdje se nalazila garaža, prije petnaest godina. Blokirala je ulicu, a nakon 10 sati počela privoditi stranačke aktiviste.

Izvodili jednog po jednog

Kako je stranka objavila na Facebook-stranici, "policajci s fantomkama na licu izvlačili su jednog po jednog čovjeka iz kuće i trpali u maricu".

- Gospodin Božić bivši je član HDZ-a koji je napustio stranku u trenutku kad je shvatio da je za njih samo broj i glas, i da će ga baciti na cestu bez milosti. Mi ćemo ga braniti, pridružite nam se u borbi protiv nemilosrdnog sustava - poručili su uoči današnje deložacije članovi Živog zida.

Sinčić je jučer na konferenciji za novinare kazao da će samo ovog mjeseca biti šest deložacija te kako će ih njegova stranka sve pokušati spriječiti.

Bivšeg predsjedničkog kandidata i stranačke mu kolege policija je odvela na prekršajno ispitivanje koje će trajati oko pet-šest sati. Po završetku deložacije, Drago Božić vratio se u bolnicu na Jordanovcu gdje se donedavno liječio od upale pluća.

"Državi platio legalizaciju"

Prvi pokušaj deložacije Božića propao je 26. studenog zahvaljujući intervenciji socijalne radnice. Ona je tada obećala odgodu do 8. siječnja ako se nekolicina aktivista Živog zida makne iz dvorišta kuće, što su oni i učinili. Nakon odgode deložacije, Božić je odveden u Centar za socijalnu skrb na konzultacije. Kako nam je tada kazao jedan od ovrhovoditelja, već dvadeset godina vode se sudski sporovi oko zemljišta.

- Grad je Božiću nudio zamjenski stan, nije ga prihvatio. Centar za socijalnu skrb prihvaća njegova socijalna prava, a ne prihvaća ustavno pravo vlasništva druge strane - izjavio je ovrhovoditelj.

O današnjoj deložaciji očitovala se i Sinčićeva djevojka Vladimira Palfi koja je također došla u Karašićevu ulicu.

- Čovjek je imao stanarsko pravo na ovaj stariji dio kuće. Budući da je kuća ruševna, on je nadogradio sebi jedan manji dio. U međuvremenu mu je oduzeto to stanarsko pravo na prvi dio kuće i sad ga prvotni vlasnik, kojemu je vraćeno, deložira iz kuće. Tragedija jest da mu je, kada je išao legalizirati ovaj nadograđeni dio, država uzela novac iako nije bio vlasnik. On je platio legalizaciju i sad su ga izbacili na cestu - pojasnila je Palfi.