ZADAR- Nakon neuspjelog natječaja za spomenik Pobjedi u Domovinskom ratu, kojeg je Grad Zadar morao poništiti, u gradskoj upravi sprema se novi natječaj za spomenik poginulim braniteljima.

Izrada umjetničkog rješenja spomenika poginulim braniteljima dio je javnih potreba u kulturi Grada Zadra. Za provedbu natječaja planirano je 300 tisuća kuna.

Natječaj će se raspisati preko Hrvatskog društva likovnih umjetnika, uskoro, ali nemamo precizan vremenski okvir, informacija je pročelnika za kulturi Radovana Dunatova.
Po želji roditelja poginulih branitelja, spomenik će biti smješten u parku u Jazinama, navodi se u informaciji iz gradske uprave koju nam je prenijela Ivana Dadić.
U dnu uvale Jazine bila je lokacija na kojoj se trebao postaviti spomenik Pobjedi u Domovinskom ratu za koji je pokrenut bio arhitektonski natječaj, a Dunatov je bio član Povjerenstva.
Prva nagrada od 120 tisuća kuna pripala je za prijedlogu poznatog zagrebačkog arhitekta Branka Silađina. Nakon što su mediji otkrili kako je predloženi 15-metarski obelisk od inoksa u autorstvu Silađina već viđen, pobunili su se udruge proizašle iz Domovinskog rata, kojima se takav spomenik nije nimalo svidio.
Formalno je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila je sporni natječaj za izradu idejnog rješenja Spomenika pobjedi u Domovinskom ratu. Komisija je poništila i odluku o odabiru pobjedničkih radova. - Na ponovljenom natječaju nemam namjeru sudjelovati niti sa Zadranima više surađivati", poručio je 2010. godine Silađin, tvrdeći kako pripadajući novčani fond, nije poništen.
Nagradni fond za taj natječaj iznosio je 350 tisuća kuna.