Petogodišnja Ena Škoda iz Povljane na otoku Pagu na prvi pogled ni po čemu se ne razlikuje od svojih vrtićkih vršnjaka.

Ipak, djetinjstvo vedre, vesele i zaigrane djevojčice dosad je obilježilo sedam teških operacija, a 16. siječnja, na šesti rođendan, čeka je kirurški zahvat koji će, nadaju se Emini roditelji Ivana i Marino, zauvijek promijeniti njezin život. Ema od rođenja boluje od neurofibromatoze, tip I -NF 1,genetske bolesti kosti lijeve potkoljenice, koja kad pukne jako teško zacjeljuje. Prvi put kost u potkoljenici pukla je čim je Ena prohodala, uslijedile su operacije i dugotrajna liječenja, a nakon posljednje hrvatski liječnici preporučili su amputaciju.

Operacija u Beču zakazana za 16. siječnja

Zabrinuti roditelji nisu se predali, doznali su za vodećeg austrijskog ortopeda dr. Franza Grilla u Orthopädisches Spital Speising u Beču koji je pregledao Enu i dogovorio operaciju za 16. siječnja. Inače, Dr. Grill ortoped je svjetskoga glasa i nedavno je uspješno operirao jednu petogodišnju djevojčicu iz Zagreba.

- Enina majka Ivana rođena je u Kalima, svi poznajemo Enu i obitelj Škoda i znamo što prolaze. Kada smo doznali za visoke troškove liječenja u Beču, koji će trajati možda i nekoliko godina (HZZO će pokriti operaciju i dio putnih troškova), bez razmišljanja smo odlučili pomoći našim prijateljima iz Povljane.

Na noge se diglo cijelo mjesto

Liječenje pseudoartroze dugotrajan je proces, tako da će i troškovi učestalih putovanja u Beč, participacija, rehabilitacije, lijekova i pregleda biti visoki, objašnjava Ana Končurat iz Kali, majka prijevremeno rođene djevojčice Bjanke, koja je prošle godine uz pomoć kaljskih udruga organizirala veliki humanitarni koncert za Palčiće. U humanitarnu akciju „Pomozimo Eni Škoda da prohoda" i organizaciju koncerta, koji će se održati 8. siječnja u 20 sati u Općinskom domu u Kalima, uključile su se udruge Kančuolica i Pelegrin, a prema riječima Ane Končurat, „na noge se diglo cijelo mjesto" jer svi žele pomoći obitelji Škoda da prikupe 50.000 eura za liječenje malene Ene.

-Nismo stali samo na koncertu, za koji se ulaznice, po cijeni od 30 kuna, od 1. siječnja mogu kupiti u Povljani i u svim mjestima na Pašmanu i Ugljanu. Od 5. do 16. siječnja bit će otvorena posebna, humanitarna telefonska linija na broju 060930930 putem koje će se također prikupljati novac za malenu Enu.