Kukljica je u ovu godinu ušla bez općinske vlasti, a kroz dva ili tri mjeseca njezini žitelji će izaći na izbore i birati novo vodstvo.

Dosadašnji načelnik Marin Boško već neko vrijeme nema podršku Općinskog vijeća, u kojem osim njegova četiri vijećnika, sjede vijećnici HDZ-a (tri) i nezavisne liste Ante Borisa Martinovića (dva). Njegove najave smanjenja općinskog duga za dva milijuna kuna, te odluke koje je donosio za vrijeme svog načelnikovanja dočekali su na nož i jedni i drugi, te su već prije dva mjeseca najavili da neće podržati proračun, a to je nakon izmjena zakona najjednostavniji način da se raspišu novi izbori.

Na posljednjoj sjednici vijećnici su "minirali" već i prijedlog rebalansa proračuna za postojeću, 2014. godinu. Vidjevši kojim putem sve ide, Boško je povukao prijedlog proračuna za 2015. godinu, pa se o njemu nije ni raspravljalo. Slijedi imenovanje povjerenika i raspisivanje izbora, kao što je to slučaj u još jednoj sredini u Zadarskoj županiji, Pagu.

- Prijedlog rebalansa proračuna za 2014. godinu nije bio prihvatljiv, jer je u njemu načelnik naveo brojne nedefinirane i neplanirane izdatke, uglavnom za ljetne manifestacije, glazbu... pa čak i troškove mobitela, za koje je tvrdio da će ih ukinuti. Puno se novca potrošilo mimo planiranog proračuna, od infrastrukturnih projekata nije ništa realizirano, novac se premještao iz jedne stavke u drugu, a i tvrdnja kako je pokrio dva milijuna kuna pokazala se lažnom, jer je taj dug od prvog trenutka bio izmišljen. Načelnik je povukao svoj prijedlog proračuna za 2015. godinu, tako da on nije ni usvojen ni odbijen, ali svejedno slijede novi izbori, kaže predsjednica vijeća Gorana Poropat, koja je od Boška izgubila u drugom krugu izbora.

Naravno, loš proračun bio je samo povod za izglasavanje nepovjerenja, a uzroci sukoba datiraju godinama unatrag. Boško je, naime, šest godina obnašao dužnost zamjenika tadašnje načelnice Poropat, te je njegov angažman na izborima bio veliko iznenađenje. Čak je i Božidar Kalmeta u izbornoj noći rekao da je to svejedno pobjeda HDZ-a jer je Boško i dalje njihov član. No uslijedile su međusobne optužbe, Boškovljeva najava "obračuna s kriminalom" i "rješavanje milijunskih dugova koje je HDZ ostavio", a u jednoj televizijskoj emisiji, u povodu uhićenja sisačke županice Marine Lovrić Merzel, uživo pozvao je USKOK da dođe istražiti kriminal nekadašnje vlasti.

Jučer se javio i bivši načelnik Boško koji je za Zadarski list rekao kako novi prijevremeni izbori za njega osobno, ali i sve mještane Kukljice, nisu veliko iznenađenje.

- Glavni problem nekih vijećnika je što ne mogu prežaliti što nisu ostali ili postali novi načelnici, rekao je Boško, aludirajući na svoju prethodnicu Goranu Poropat.