Dok inćun već par godina bilježi smanjen ulov, ova godina potvrdila je najave stručnjaka da će se srdela vratiti u rekordnim količinama, kazao je savjetnik više tvrtki za preradu ribe dr Neven Bosnić.

- Ova godina je definitivno potvrdila naše najave da kreće godina srdele, ulovi su nestvarni, imali smo ovih dana mali lovostaj , lovilo se doslovno koliko tko ima kašeta u tunelu. Tko ulovi 10-ak tona ribe dnevno smatra se da ništa posebno nije ulovio. Velikim brodovima po 20 - 30 tona ribe dnevno se ulovi bez napora i neizvjesnosti. Sigurno je da će godina biti rekordna po ulovu, bilježimo čak i blagi oporavak pecature srdele, tako da je kraj godine donio osmijeh na lice ribarima i čitavom ribarskom sektoru.

Inćun već godinama bilježi pad i taj pad se nastavio i u ovoj godini, dodaje Bosnić. Svatko tko je igrao na kartu srdele i projektirao kapacitete u tom smjeru, pogodio je. Slijedi još nekoliko godina s rekordnim brojkama, tvrdi Bosnić.

Za 2015.godinu naš sugovornik koji godinama prati zbivanja u ribarstvu najavljuje investicijski zalet u uzgoju i preradi ribe na širem zadarskom području.