ZADAR- Zadarski psiholog i među ostalim prvi ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru dr. Dario Vučenović dobitnik je najvećeg priznanja struke.


Upravni odbor Hrvatskog psihološkog društva na 16. sjednici. odlučio je dodijeliti dr.sc. Dariju Vučenoviću Društveno priznanje „Marulić: Fiat Psychologia" za osobit doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije. Od dr. Vučenovića, kojem to priznanje itekako znači, doznali smo tek kako je bilo 30 kandidata za tu nagradu koju je u Zadru, koliko mu je poznato do sad dobile jedino Anita Vulić-Prtorić, koja je svog Marka Marulića dobila 2008. godine. Mene je kandidiralo Društvo psihologa Zadar, rekao nam je dr. Dario Vučenović koji je studij psihologije završio na početku Domovinskog rata (1992 godine.) u Zadru, dok je magisterij i doktorat obranio u Zagrebu.
Iz svega što je do sada radio očito je kako je stalno bio u praktičnoj primjeni psihologije, u zajednici koja je trebala njegovu pomoć.

Tijekom Domovinskog rata radi pri HV-u kao psiholog - pomoćnik zapovjednika za informativno-psihološku djelatnost. Nakon rata, uz volonterski posao psihologa u Udruzi hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata, predaje psihologiju pri „Gimnaziji Franje Petrića" i „Medicinskoj školi Ante Kuzmanića" u Zadru, zatim radi kao savjetnik za psihosocijalnu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja te voditelj Centra za hrvatske branitelje u Zadru. Od 2001. godine je imenovan na mjesto savjetnika za psihosocijalnu pomoć pri Uredu državne uprave, a potom i na mjesto voditelja Odjela hrvatskih branitelja do kraja 2008. god. od kada radi kao ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije.

Cijeli svoj radni vijek (22 godine) usmjeren je i na stručno psihološko usavršavanje, sudjelovao je u organizaciji konferencija i kongresa, naših i međunarodnih, kao član ili predsjednik organizacijskih odbora, a na brojnima je kao izlagač prezentirao i objavio više desetaka znanstvenih i stručnih radova. Također je pohađao razne stručne edukacije, a kao predavač je sudjelovao na čitavom nizu javnih tribina, okruglih stolova, stručnih skupova i poslijediplomskih modula. Kao renomirani stručnjak doprinosio je razvoju hrvatske primijenjene psihologije kao gost u brojnim televizijskim i radijskim emisijama te objavljivanjem značajnog broja stručnih članaka u tiskanim medijima.