ZADAR- Prometnice, koje se moraju izgraditi kroz buduće stambeno naselje na prostoru Vitrenjak II i danas su bile tema ponovne javne rasprave za Urbanistički plan uređenja te zone od devet hektara.

Nakon što su se vlasnici terena na raspravi prošlog ljeta pobunili jer im ucrtane prometnice onemogućavaju planiranu i dugo čekanu gradnju, izmjenama tog UPU, danas je većina dobila odgovor da će moći graditi. Jedini za kojeg se nije moglo ništa uraditi je vlasnik parcele na kojoj je planirao ugostiteljski objekt. Međutim, zbog ucrtanog raskrižja on ne može dobiti uvjete za gradnju ugostiteljskog objekt. Taj pravac je definiran Prostornim planom Grada Zadra. - Mi smo pomicali taj put koliko god smo mogli. Ali vi ne bi s tim dobili tražene uvjete, a na drugoj strani bi nastao kaos, objasnio je dipl. inž Stipe Brčić iz tvrtke Block projekt.

Na pitanje zbog čega je širina ucrtanih prometnica 10 metara, zamjenik pročelnika Matko Segarić je rekao kako takvo naselje traži taj standard. - Moramo imati pločnik od dva metra širine, kako bi se i prolaznici s dječjim kolicima mogli mimoilaziti, a tako i vozila na kolniku širine šest metara, pojasnio je Segarić. Vlasnike zemlje je zanimalo i kako će im se isplaćivati naknada za zemlju preko koje će prolaziti prometnice. Gradu bi, po riječima Segarića, više odgovarale manje prometnice jer ih kao vlasnici moraju otkupljivati.

- Na žalost, mi ne možemo sami iz gradskog proračuna graditi cestu dok god ne krenu prvi investitori koji će uplatiti komunalni doprinos. Zakonska je mogućnost i kompenzacija, potvrdio je Segarić upit Živka Šokote, jednog od vlasnika terena. To znači da bi s otkupnom cijenom metra četvornog zemljišta preko kojeg će prolaziti prometnica, vlasnik terena to mogao s Gradom kompenzirati kroz iznos komunalnog doprinosa.

Šokota je podsjetio i kako je ta zona nekad bila planirana za urbane vile. Prema UPU Vitrenjak tamo će se graditi obiteljske kuće na parcelama koja mora imati najmanju površinu od 600 kvadrata.

Plan bi se početkom iduće godine mogao usvojiti na Gradskom vijeću nakon čega se može projektirati gradnja novih obiteljskih kuća.