ZADAR- Tvrtka SAS Vektor, koja je više od 20 godina radila brodove, od lipnja u predstečajnoj nagodbi, a radnici kojima se duguju plaće i otpremnine u iznosu od milijun kuna, na Trgovačkom sudu su odvraćeni od traženja stečaja u kojem bi eventualno došli do svojih potraživanja.

Zato su se sindikalno organizirali kako bi svoja prva ostvarili prvo mirnim prosvjedom, a za osam dana će to napraviti pred pogonom brodova u Poličniku, pa čak i pred Upravom Viktora Lenca u kojoj je Robert Škifić, većinski vlasnik tvrtke SAS Vektor. Moguće su i tužbe i kaznene prijave protiv odgovornih, najavio je to danas ispred Doma sindikata pravni zastupnik SSSH-a, Vedran Uranija.

Radnici su ispričali novinarima kako su u agoniji još od studenog prošle godine, nakon što su im prelaskom u Poličnik, smanjene plaće za 50 posto u dva navrata, da bi ostali bez ikakvih primanja. Tamo su se i smrzavali zimi jer se pogon nije grijao. Radnici su ostali bez putnih troškova pa čak i mlijeka koje im je bilo obavezno jer su radili u djelatnosti punoj otrovnih para i materijala.

I SAS Vektor je ostao bez posla nakon posla stoljeća što je bila narudžba od 45 malih glisera za Norvešku. No, sve te brodove trebalo je naknadno popravljati, kazao nam je Šime Jurić, koji je odlazi u Norvešku radi izvršenja reklamacija. Iz istog razloga posljednjeg puta su u tvornici vidjeli i Roberta Škifića.

SAS Vektor je napustio i direktor Denis Vidaković, a uz novog direktora Denisa Gjergju ostalo je još troje zaposlenika u Poličniku, gdje se nalazi i nešto brodova za Norvešku koje je carina zapečatila.

Vlasnik SAS Vektora još uvijek nije prodao niti stari pogon koji se nalazi nasuprot TC Supernova, a uz tvrtku HsTec, jednu od rijetkih uspješnih tvornica u Hrvatskoj. Oba pogona proizašla su iz SAS-a.