ZADAR - Gradonačelnik Božidar Kalmeta pohvalio se jučer izvršenjem proračuna za ovu godinu u kojem je u prvoj polovici ove godine u gradsku blagajnu uplaćeno 183 milijuna kuna.

To je 47 posto prihoda planiranog proračuna za ovu godinu. Međutim, deficit Gradskog proračuna, umanjen za 10 milijuna kuna, sad  znosi 64 milijuna kuna, a tendencija smanjenja je i kod neplaćenih obaveza Grada Zadra u iznosu od 50 milijuna kuna.

Kalmeta je podsjetio kako je taj dug Grada na početku njegovog mandata iznosio 80 milijuna kuna.

Pročelnica za financije Grozdana Perić  tvrdi kako nitko u najtežim periodima nije osjetio teškoće u punjenju proračuna s kojima su bili suočeni.

Prema projekciji, koju je  pročelnica izradila, Grad Zadar bio na gubitku od 18.3 milijuna kuna ako Vlada ostane pri smanjenju poreza na dohodak.

Taj prijedlog još nije izglasan, ali je neozbiljna najava Vlade da bi jedinice lokalne samouprave to nadoknadile kroz porez za nekretnine, koji ovisi o tržištu. Drugi gradovi već predlažu drastične mjere kojim bi taj prihod nadoknadili na teret građana. Mi još ne razmišljamo o takvim mjerama, kazao je gradonačelnik Kalmeta.