ZADAR- Školska zgrada u Perivoju Vladimira Nazora, u kojoj su četiri škole, dobit će rampu za invalide. Potvrdio nam je to županijski pročelnik Ivan Šimunić, kojeg smo pitali kakva je situacija u zadarskim srednjim školama obzirom na taj problem, izražen početkom školske godine.

- Krajem kolovoza ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora nas je obavijestio da su se u prve razrede upisali učenici koji imaju tjelesna oštećenja i nisu u mogućnosti svladati arhitektonske barijere dolazeći u školu, te je zatražio da se izradi rampa za invalidne osobe, te ugradi dizalo ili kosopodizna platforma. Iako je i Prirodoslovno-grafička škola upisala učenika s tjelesnim oštećenjima, tek po dolasku roditelja u Zadarsku županiju, 5. rujna 2014. godine dostavljen je dopis kojim škola traži da joj se odobre sredstva za izradu sanitarnog čvora i rampe za invalidne osobe, navodi Šimunić i dodaje kako je jučer škola obaviještena da su joj osigurana sredstva za izradu rampe i da pokrenu postupak odabira izvođača kako bi se što prije riješio problem. U tijeku je izrada troškovnika za izradu sanitarnog čvora.

Sukladno traženjima škola svake godine Zadarska županija iznalazi načine i sredstva (bilo vlastitim sredstvima ili uz sufinanciranje iz Državnog proračuna) kako bi riješila arhitektonske barijere po školama i učenicima s tjelesnim oštećenjima omogućila nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad.

Županija se javljala na poziv Ministarstva branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom i dobijala novac iz proračuna RH , sudjelujući u projektu "Mreža škola bez arhitektonskih barijera".

Prema informacijama pročelnika Šimunića, Zadarska županija prijavljuje projekte kojima se rješavaju arhitektonske barijere po školama tako da je posljednjih godina nabavljena i ugrađena kosopodizna sklopiva platforma u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, izvedena prenamjena sanitarnog čvora za invalidne osobe u Osnovnoj školi Benkovac, izvedena prenamjena sanitarnog čvora i izgradnji rampe za invalidne osobe u Osnovnoj školi Pakoštane, izrađena rampa za invalidne osobe i sanacija stepenica predprostora.