U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

Najtraženija zanimanja u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' bila su: konobar, kuhar, recepcionar, turistički djelatnik i pizza majstor. Od ne toliko čestih zanimanja u turizmu vrijedi istaknuti oglase za ronioca i plesača (koreografa).

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u većini oglasa je tražena srednja stručna sprema (65%). U 41% natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 48% oglasa, što je više nego prošle godine, kada se poznavanje stranih jezika tražilo u 37% oglasa. Najviše se tražilo poznavanje engleskog jezika, a slijedili su ga njemački i talijanski jezik. Poznavanje rada na računalu tražilo se u svega 18% oglasa, što je također nešto više nego prošle godine, kada se poznavanje rada na računalu tražilo u 13% oglasa.

Rad na određeno nudio se u 68% oglasa u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', dok se stalno zaposlenje nudilo u 41% posto oglasa.

Ove godine portal MojPosao je dodatno obogatio akciju formiranjem baze životopisa tražitelja posla isključivo za kategoriju 'Turizam i ugostiteljstvo'. U bazu se do sada prijavilo preko 5.100 tražitelja posla zainteresiranih za rad u turizmu.