ZADAR- Iako je iz naziva filmskog festivala izbačen Forum, on je danas dobio filmsku kulisu od lancuna i palmi s kojima je ograđeno gledalište 5. Avvantura film festivala koji počinje u subotu. 


U takvoj kreaciji, s kojom se očito želio postići mediteranski štih, provjerili smo, nije sudjelovao Neven Stojaković koji je scenografiju i pozornicu velikog kina na otvorenom radio od samog početka. Festivalski ured nalazi se u Kazalištu lutaka, na Poljani Branka Stojakovića. Od direktorice Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa doznali smo kako se ove godine, festivalske produkcije neće, kao i lani održavati u udobnoj i klimatiziranoj kazališnoj dvorani, jer je njen najam bio skup organizatorima, koji su u zamjenu ugovorili najam Svetog Dominika. Tamo će se filmovi prikazivati od 15 do 21 sat. Na Trgu pet bunara publika će moći besplatno gledati filmove Islanda i Slovačke, ovogodišnjih zemalja partnera.

Evo kako na svojoj Facebook stranici pet godina poslije piše Avvantura film festival o festivalu koji se u početku zvao Film Forum festival da bi nakon dvije godine dobio predznak Avvantura, kako se zove tvrtka direktora festivala Sergeja Stanojkovskog:


„ Prvi međunarodni filmski festival s fokusom na europsku koprodukciju FILM FORUM ZADAR održao se 2010. u Zadru. Grad koji su već posjetili brojni slavni glazbenici poput soul dive Natalie Cole, Seala, Lenny Kravitza, Jose Carrerasa, Paca de Lucie i dr., s...ada se na svjetsku kulturnu kreativnu mapu upisuje i filmom, odnosno uglednim gostima iz svijeta sedme umjetnosti koji dolaze na Film Forum Zadar. Uostalom, bilo je i vrijeme da grad s „najljepšim zalaskom sunca na svijetu", kako ga je opisao slavni Alfred Hitchcock, dobije i svoje filmsko slavlje! Osnivač i umjetnički ravnatelj ovog zahtjevnog kulturnog projekta, koji osim prikazivanja vrhunskih filmskih naslova ima za cilj okupljati struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije, europski je redatelj i producent Sergej Stanojkovski. Mnogobrojna publika koja posjećuje filmske projekcije i programe Festivala ima jedinstvenu priliku uživati u filmskoj umjetnosti te druženju na više različitih lokacija u povijesnoj jezgri Zadra, koja se tijekom trajanja Festivala pretvara u jedno veliko kino na otvorenom."