Krizni stožer Ministarstva zdravlja pod predsjedanjem prim. mr. sc. dr. Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja Siniše Varge održao je danas sastanak na temu ebole - hemoragijske groznice zbog sumnje na pojavu te bolesti u Austriji. 


Na sastanku je utvrđeno da je rizik od zaraze virusom ebole - hemoragijske groznice u Republici Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.
U međuvremenu, potvrđeno je kako oboljeli u Austriji ne boluju od ebole - hemoragijske groznice.
Kod osamnaest osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Republici Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na bolest ebole.
Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole - hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.
Mjere nadzora se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji te pripadajućim pravilnicima i protokolima.
Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana.
Podsjećamo, mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta. Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost.
Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka.
Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole.
Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.
Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.
Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.