Na otoku Ižu svečano je proslavljen blagdan Velike Gospe u oba otočka mjesta, Malom i Velom Ižu.

Svečano misno slavlje prijepodne, u Gospnoj crkvi u Malom Ižu predvodio je župnik don Slavko Ivoš, uz sudjelovanje brojnog puka, kako domaćeg tako i stranaca. U prelijepo okićenoj crkvi, vjernici su od ranih jutarnjih sati dolazak na poklon pred Gospinim kipom. U homiliji je župnik Ivoš istakao su brojne generacija otočana u težinama i burama težačko-ribarskog života dolazili po utjehu i duhovnu snagu u ovu Gospinu crkvu, koja baš kao prava majka, okuplja sve mještane iz zaselaka na okolnim brtežuljcima i uvalama. Pozvao je sve da oubiljno i zauzeto žive svoju kršćansku vjeru po uzoru na Majku Božju, jer nijedna zajednica, kao ni društvo u cjelini ne može živjeti bez dubljeg duhovnog smisla, reda i poštovanja naravnoga i Božjega zakona, baš kao što ni ribarska družina na lađi ne može funkcionirati bez držanja pravilnoga, tradicijskoga reda.

Ta je slika osobito bliska maloižanima, koji su povijesti bili vrsni i nadaleko poznati ribari. Poslije podne, u Velom Ižu, župnik Ivoš je predvodio svečanu glagoljašku misu na staroslavenskom, kako je odvajkada u ovoj glagoljaškoj župi običaj. Veloižani su sačuvali svoje stare autohtone napjeve i prigodimice pjevaju i danas glagoljašku misu. Poslije mise uslijedila je svečana procesija veloiškom obalom sa zlatom okićenim Gospinim kipom kojega su nosili djevojke i mladići u starinskim otočkim nošnjama. Slikovita procesija kretala se posred brojnih domaćih i stranih brodova koji voih dana ispunjaju luku ovog turističkog mjesta. U propovijedi je župnik govorio o vrijednosti zavjetnoga zlata na Gospinom kipu, koje je prvenstveno svjedočanstvo ljubavi prema Bogu i Gospi minulih generacija naših otočana. U subotu, na blagdan sv. Roka, svečano misno slavlje održano je u zavjetnoj crkvici sv. Roka, na brdu Pelovac u Dragama (zaselak Velog Iža), koju je u 18.
st. sagradio veloiški "parun" (brodovlasnik) Jerolim Banić. Poslije mise održana je i procesija sa svečevim kipom te blagoslov djece