Feštice petkom su (bile) dugogodišnji zadarski brend. Znalo se što te petkom u gradu čeka - dalmatinska glazba, besplatne srdele i pršut, onako "za zub", veseli konobari u mornarskim majicama i puno ljudi. Pravi domaći štimung.

Ipak, iako su i ove godine u program događanja zadarske Turističke zajednice uvrštene feštice petkom, one su nekako prešutno - nestale.

- Nakon petnaestak godina održavanja feštica, imamo dojam da su one jednostavno nestale. Nešto se na početku ljeta pokušavalo organizirati, ali gotovo nitko više to ne radi, a ne znamo da postoji neki dogovor da se prestane s fešticama. Čak su i bile uvrštene u program događanja, ali kako ove godine prvi put od Turističke zajednice nismo dobili ni plakate za feštice, mislili smo da je to stalo, kaže Marko Vukić, vlasnik caffe bara Dišpet u Varoši.

Vukić i DJ Anđelo Begović iz Kulta smatraju da postoji nekoliko razloga zašto se feštice više ne održavaju.

- Mislim da je osnovni razlog taj što turisti bježe od domaće glazbe. Domaće im odgovara eventualno ako svira bend uživo. Na fešticama se više ne razvija željena atmosfera, kao što je nekad bila, ne pije se, a turisti zaobilaze lokal. Sad je moderan house, turisti to slušaju i zato je u Tisnom tisno, a kod nas je malo riđe, slikovit je bio Begović.

Ipak, kakvo bi to zadarsko ljeto bilo bez pokoje feštice barem povremeno, misle u Kultu i Dišpetu pa su se odlučili po dva petka u mjesecu vratiti na stare običaje.

- Žao nam je da se feštice uopće ne održavaju jer se bio stvorio jedan dobar đir za domaće ljude i hrvatske turiste koji vole takvu vrstu zabave. Zato smo odlučili organizirati šest feštica ovog ljeta, ali s bogatijom gastronomskom ponudom. Bit će pršut, sir, kanapei od domaće spize, ali naravno sve u malim porcijama zato jer nam nije cilj da radimo nauštrb restorana, već upravo suprotno, da promoviramo domaću gastroponudu i počastimo naše goste, kaže Marko Vukić, vlasnik Dišpeta u Varoši.