Najavljujemo tužbu protiv Joze Grgića i Marka Matića zbog odštete u visini najmanje 4 milijuna kuna za plaće i otpremnine, te zbog izgubljenih radnih mjesta, najavili su na prosvjednom skupu bivši radnici zadarske tvrtke Elektronika.

- Šteta za tvrtku Elektronika, jer je bila jedna od najboljih u Hrvatskoj. Svi se sjećamo da su proizvodili elektroničke uređaje i aparate. Sada tamo toga više nema, tamo je sada ledina. Tvrtka je prodana Tankerkomercu za nešto više od 4 milijuna kuna pod nejasnim okolnostima i to treba istražiti. Ovo je prva u nizu akcija revizije privatizacije i poništenja privatizacije na čemu ćemo inzistirati, da se bar dio nepravde ispravi da se za ljude dobije odšteta, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Uranija je podsjetio da se Grgiću i Matiću sudi jer su prije 14 godina uništili Elektroniku na klasičan pretvorbeni način. Australski Hrvat Grgić je otkupio dionice te zadarske tvrtke, nikad ih nije platio, zadužio je njene nekretnine hipotekom, potom dobio kredit da bi otplatio dugove svojih tvrtki u Zagrebu.

Idućeg tjedna podnijet ćemo tužbu zbog privatizacije te tražimo njeno poništenje, ali i povrat svih nekretnina, najavio je Uranija.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je prije osam godina protiv Grgića i Matića optužnicu zbog gospodarstvene prijevare, a tek sada, u siječnju, počelo je suđenje i to četiri godine nakon pravomoćnosti.

Ubrzanje suđenja i odštetu traži 42 radnika Elektronike. Duguje im se za plaće u prosjeku 50 do 100 tisuća kuna po radniku, a tražit će, kažu, i naknadu štete zbog izgubljenih radnih mjesta. Bilo je puno mutnih radnji, ništa nije bilo transparentno, kaže bivša radnica Slavica Alavanja kojoj duguju 23 plaće.

- Trebamo ih tužiti i treba ići na njihovu imovinu. Dosta je! Nikad ovakvog kriminala, jada i bijede nije bilo. Nikad nisam vidjela u svoje 62-godine da ljudi jedu iz kanti za smeće, a na drugoj strani se bahate tako strašno da se jednostavno nešto mora okrenuti u ovoj našoj zemlji, kazala je Alavanja.