Uskoro počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu, najveći "sporedni" događaj na svijetu kojega će pomoću tv ekrana pratiti nekoliko milijardi ljudi širom planeta, a na kojemu, kao što je svima poznato, nastupa i Hrvatska nogometna reprezentacija kojoj je pripala čast da s domaćinom Brazilom - otvori Prvenstvo utakmicom 12. lipnja na stadionu u Sao Paolu.

Dok se nogometni fanovi u Zadru „lože" na tu, već sada, povijesnu utakmicu i odbrojavaju dane i sate do početka ovogodišnjeg Prvenstva, zadarski ugostitelji, turistički djelatnici i trgovci imaju odličnu priliku za značajan produžetak turističke sezone i dodatnu zaradu zahvaljujući nogometnoj fešti u Brazilu.

Kako? Pa HRT će prenositi uživo sve 64 nogometne utakmice iz 12 brazilskih gradova. Prenose se tri utakmice dnevno, prva u 18 sati, a zadnja - u ponoć. Sve će se to događati u ljetnom razdoblju, za vrijeme turističkog šušura po gradu, što znači da će mnogi građani, ali i turisti, željeti gledati utakmice vani, na gradskim trgovima i kalama, na otvorenom, po mogućnosti na štekatima kafića i restorana u društvu s prijateljima, kako bi mogli zajedno navijati za svoje reprezentacije i osjetiti dio atmosfere u dalekom Brazilu, slaviti pobjede ili tugovati poraze...

Uglavnom, prilika je to za zaradu organiziranjem javnih gledanja utakmica i fešti, bilo da se radi o velikim video zidovima na Narodnom trgu, Forumu ili drugim gradskim punktovima, ili u manjoj varijanti s jumbo tv monitorima ispred kafića, restorana, klubova...

Ako utakmice počinju oko ponoći, znači da će završavati iza dva, tri sata u noći, a to opet znači da bi trebalo donijeti odluku o posebnom radnom vremenu ugostiteljskih objekata i trgovina, mogu li produžiti radno vrijeme ili ne? Pripremaju li se javni prijenosi i zabavni programi u gradu povezani s Nogometnim prvenstvom? Čini se da smo obrtnike, ali i gradske vlasti zatekli s tim pitanjem, iako je još ostalo vrlo malo vremena do početka Svjetskog prvenstva...

- Uvjeren sam da će nam Grad izići u susret ako se ukaže potreba da nam produži radno vrijeme. Tako je uvijek bilo do sada i uvjeren sam da će tako biti i ovoga ljeta. Još nismo razradili sve detalje oko toga, ali razmišljamo o tome da organiziramo gledanja utakmica. Uvjeren sam da nam Grad neće u tome raditi poteškoće.

Najvažnije je da se pri tome osigura red i mir tako da i naši građani mogu normalno funkcionirati jer neke će utakmice počinjati u kasnijim terminima, pa je važno da ne bude suvišne buke, nereda... Ali u svakom slučaju nastojat ćemo ugoditi domaćim ljudima i gostima, tako da uživaju u Zadru i u Nogometnom prvenstvu u Brazilu - kazao je poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević, ujedno i predsjednik Obrtničke komore u Zadru.

- Mislim da smo išli prema Gradu sa zahtjevom za produženo radno vrijeme u tom razdoblju, a ako i nije, ići će zamolba za produženim radnim vremenom. Već se spominjalo nešto u tom smislu tako da nisam siguran da li je zamolba već išla ili će ići, ali svakako ćemo to učiniti. Grad je nedavno odobrio produženo vrijeme kad je bila utrka Winga for life, pa će tako vjerojatno biti i sada, kad bude Svjetsko prvenstvo.

Istina je, dobro će doći našim turistima koji bi gledali utakmice na otvorenom i doživjeli neki ambijent koji kod nas zna biti vrlo sličan brazilskom. Ne samo kad igraju naši, već i ostale reprezentacije svijeta... Mi ćemo svakako tražiti produžemo radno vrijeme - zaključio je predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta.