Na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji i danas angažirano je oko 1000 pripadnika OS RH.

Na terenu je jedan helikopter HRZ i PZO-a, oko 90 motornih vozila od kojih 2 cisterne i dva sanitetska vozila, 4 inženjerijska stroja, 13 čamaca, 3 amfibijska vozila te 3 poljske kuhinje.

Trenutno su najugroženija mjesta Posavski Podgajci, Strošinci i Drenovci. Najviše pripadnika OS RH, njih 113 bazirano je u Posavskim Podgajcima. U Drenovcima je njih 96 angažirano na ophodnji i pojačavanju nasipa. Također, vojska je na terenu u Županji gdje se u ovom trenutku provjerava nasip od sela Štitar do mosta u Županji.

Vojska je još raspoređena u Drenovcima, Vrbanji, Slavonskom Brodu, Soljanima, Babinoj Gredi. U Županji je helikopter koji nadzire situaciju iz zraka i tamo je u slučaju potreba za daljnjom evakuacijom.

Što se tiče pružanja humanitarne pomoći i BiH, tamo su od 16. svibnja dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i 15 pripadnika OS RH angažirana na aktivnostima pomoći na poplavljenim područjima. Tijekom jučerašnjeg dana prevozili su pitku vodu iz Sarajeva za Orašje, agregat iz Mostara u Orašje te vreće s pijeskom na improviziranu branu na području Orašja. Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana ostvarili 31 let u trajanju gotovo 10 sati i prevezli 27,5 tona tereta.

Njihov angažman produžen je do 21. svibnja 2014. godine u 19:00 sati, a najkasnije do 23. svibnja 2014. godine u 19:00 sati, temeljem Odluke Vlada RH od 19. svibnja 2014.